Pöperöiden kuivaaminen onnistuu myös untuvikolta

Lihaa, kananmunia, kasviksia tai hedelmiä. Sellaista ruokaa ei oikeastaan ole, jota ei voisi kuivattaa. Puuhastelu voi kuitenkin tuntua aloittelijoista työläältä. Muutamilla nikseillä urakkaa voi helpottaa.

ilmiöt
Ruoan kuivaaminen
Ylen toimittaja Ari Huomolin testasi ensimmäistä kertaa ruoan kuivaamista. Suoritus onnistui kuin ammattilaiselta.Juho Liukkonen / Yle

Yksi tyypillisimmistä aloittelijan virheistä ruokaa kuivattaessa on leikata ruoasta liian paksuja siivuja. Useimmiten siivujen olisi oltava ohkaisia.

– Puoli senttiä on maksimipaksuus. Jos kaikki siivut ovat eri paksuisia, niin kuivattaminen vie huomattavasti enemmän aikaa, 2014 vuoden eteläsavolainen kotitalousnainen –tittelin saanut Soili Montonen kertoo.

Toinen hyvä niksi on, ettei kuivaa erilaisia ruokia yhtä aikaa.

– Kuivauksessa aromit sekoittuvat helposti. Siksi esimerkiksi tomaatteja ja chilejä voi laittaa yhteen kerrokseen ja banaaneja vaikka toiseen.

Jos kuivurissa on useampia levyjä, niin hedelmälihapitoiset ruoat kannattaa laittaa kuivurissa pohjalle.

Ruoan laadulla on merkitystä sitä kuivatessa. Jos haluaa kuivattaa omenaa, kannattaa katsoa laadun perään.

– Kuivatettavan omenan on oltava ensiluokkaisen tuoretta. Tummia kohtia ei saisi löytyä. Joskus kuulee sitä, että jos sellaisia laittaa kuivuriin, niin ovat nahistuneita.

Ruoan kuivaaminen
Siivuja kannattaa pinota hiukan limittäin ja päällekkäin kuivaimen levylle. Näin ilma pääsee kiertämään.Juho Liukkonen / Yle

Ruoan voi pilata liialla kuivattamisella

Joitakin ruokia on käsiteltävä ennen niiden kuivaamista.

– Jos lihaa lähtee kuivaamaan, kannattaa katsoa, että se on vähärasvaista. Kosteus pilaa ruuat lämpimässä, eikä kotiuunilla vielä poisteta rasvaa.

Helpointa ruoan kuivaaminen on kuivurilla. Myös kiertoilmauuni kelpaa samaan tarkoitukseen. Tärkeää on huolehtia, että ruoan kuivattamisessa vakiolämpö on noin 40 tai 50 astetta. Tarkkana pitää olla, ettei ylikuivata ruokaa koppuraksi.

– Jos kuivaa kotona ruokaa leivinuunissa tai sähköuunissa, niin lämpötila ei saisi nousta tuon korkeammalle. Jos on kiertoilma, niin se on hyvä. Kuivattamisessa voi olla hyvä pitää alkuvaiheessa uunin luukku auki laittamalla vaikkapa puuhaarukan väliin, jotta uunista saadaan kosteutta pois, Montonen neuvoo.

Joskus kuivattamiseen riittää myös huoneenlämpö. Esimerkiksi tomaatista olisi hyvä poistaa hedelmäliha ja siemenet ennen niiden kuivattamista.

– Esimerkiksi tomaatin voi esikuivata siten, että puhdistaa hedelmälihan ja siemenet ennen kuivaamista ja laittaa leivinpaperin päälle odottamaan. Puolessa päivässä se ehtii nahistua hyvin.

– Jos omenaa kuivattaa huoneenlämmössä, niin omena tummuu. Se on lähinnä esteettinen kysymys. Jos et halua, että tätä tapahtuu, niin kastele viipaleet esimerkiksi sitruunamehussa tai etikkaliuoksessa.

Ruoan kuivaaminen
Esimerkiksi hedelmäliha- ja vesipitoiset ruoat kannattaa laittaa kuivurissa alimmalle levylleJuho Liukkonen / Yle

Kuivatusta ruoasta saa myös koristeita

Pisimmillään ruoan kuivatus kestää puolisen päivää. Ruoan kuivuutta voi testata esimerkiksi taittamalla ruoan palasia.

– Kun ruoka on kuivattu, niin se pitää säilöä välittömästi tiiviskantiseen astiaan, jotta ruoka ei saa kosteutta.

Tässä vaiheessa joku jo saattaa kysyä: miksi sitten kuivata ruokaa? Esimerkiksi säilönnän vuoksi. Muun muassa retkeilijät kuivaavat ruokaa, koska taitavasti kuivatun muonan paino voi pudota jopa kymmenesosaan alkuperäisestä.

Mutta ruoankuivauksesta voi olla iloa esimerkiksi koristelumielessä.

– Olen kuivattanut mandariineja ja appelsiineja ja laittanut niitä muun muassa lahjapakettien kylkeen. Niistä tulee se tuoksu koristeenakin ja ovat kauniin värisiä.