Hyppää sisältöön

Led-valon kehittäjät palkittiin fysiikan Nobelilla

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja Shuji Nakamura palkittiin energiatehokkaiden led-valojen keksimisestä.

Fysiikan Nobel-palkiinon saajat Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and Shuji Nakamura julkistettiin Tukholmassa tiistaina. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Fysiikan tämänvuotinen Nobel-palkinto on myönnetty japanilaistutkijoille Isamu Akasakille ja Hiroshi Amanolle sekä japanilaissyntyiselle yhdysvaltalaiselle Shūji Nakamuralle.

Heidät palkittiin sinistä valoa lähettävien diodien eli energiatehokkaiden led-valojen keksimisestä.

Palkintoperusteluissa todetaan, että vaikka keksintö on vasta 20 vuoden ikäinen, se on jo auttanut tuottamaan valkoista valoa täysin uudella kaikkia meitä hyödyttävällä tavalla.

Led-valojen myötä meillä on nyt kestävämpiä ja tehokkaampia vaihtoehtoja vanhemmille valonlähteille, Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia julkistaessaan palkinnonsaajat. Akatemia huomauttaa, että maailman energiankulutuksesta noin neljännes kuluu valaisuun.

Amano työskentelee japanilaisessa Nagoyan yliopistossa ja Akasaki Nagoyan ja Meijon yliopistoissa. Nakamura edustaa Kalifornian yliopistoa Santa Barbarassa Yhdysvalloissa.

Fysiikan Nobel-palkinnon saajat julkistettiin tiistaina Tukholmassa. Kahdeksan miljoonan kruunun eli noin 880 000 euron palkintosumma jaetaan tasan kolmen palkitun kesken.

Nakamuralle myönnettiin vuonna 2006 suomalainen Millennium-palkinto. Nakamuran keksinnöistä kehitetään jatkuvasti uusia tuotteita. Esimerkiksi ultraviolettivalolla voidaan puhdistaa vettä.