1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Niinistö: Suomi ei seuraa Ruotsin mielipidettä Palestiinan tunnustamisessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Yle Uutisille Frankfurtin kirjamessujen yhteydessä, että Suomi kannattaa Lähi-idässä kahden valtion periaatetta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ei seuraa Ruotsin mielipidettä Palestiinan valtion mahdollisessa tunnustamisessa. Ruotsin uusi sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven lupasi perjantaina, että Ruotsi tunnustaisi Palestiinan valtion. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, milloin tämä tapahtuisi.

Niinistö sanoi Yle Uutisille Frankfurtin kirjamessujen yhteydessä, että Suomi kannattaa Israelin ja palestiinalaisten suhteen kahden valtion periaatetta, mutta tämä edellyttää valtioiden välistä sopua.

– Näin on monesti keskusteltu. Sen jälkeen otetaan esille tunnustamisasiat, Niinistö kommentoi Lähi-idän tilannetta.

Niinistö totesi, että Suomi tukee palestiinalaisten erityisasemaa YK:ssa. Lisäksi palestiinalaisten edustustolla on jo pitkään ollut erityisasema Suomessa, presidentti muistutti. Niinistö arvioi, että Pohjoismaat kohtelevat kaiken kaikkiaan palestiinalaisia samalla tavalla.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi asiaa tänään tiistaina eduskunnassa sanomalla, että Palestiinan tunnustaminen itsenäiseksi valtioksi ei ole juuri nyt ajankohtaista.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi puolestaan eilen maanantaina, että Suomi tekee linjauksensa itse, mutta Pohjoismaat ovat perinteisesti keskustelleet kaikista Lähi-itä-kysymyksistä keskenään.