1. yle.fi
  2. Uutiset

Ex-tv-kuuluttajan ääni kaikuu seuraavaksi Hämeenlinnan ja Riihimäen rautatieasemilla

Liikennevirasto on valinnut Ylen ja MTV:n televisiokanavilla kuuluttajana ja juontajana toimineen äänityöläisen Eva Lönnbladin uudeksi rautatieasemien kuuluttajaääneksi ensi vuoden alusta alkaen. Lönnblad oli myös nettiäänestyksen voittaja. Uusi kuuluttaja joutuu äänittämään noin 3 000 sanaa, joista koostetaan kuulutuksissa käytettävät noin 15 000 fraasia.

rautatieliikenne
Eva Lönnblad seisoo Helsingin rautatieasemalla ihmisten keskellä
Eva Lönnblad joutuu loppusyksyn aikana hiomaan 3000 sanaa kolmella eri kiellellä, joista kuulutukset koostetaan.Liikennevirasto

Suomen rautatieasemien uutena kuuluttajaäänenä aloittaa vuodenvaihteessa kokenut äänityöläinen Eva Lönnblad. Hän oli sekä valintaraadin että nettiäänestäjien suosikki.

Valinnassa kiinnitettiin huomiota äänen sopivuuteen asemakuulutuksiin, äänen selkeyttä, ammattitaitoa sekä kielitaitoa.

Valintaa vetänyt Kimmo Turunen Liikennevirasto toteaa tiedotteessa naisen ääni kantaa asemien metelin yli paremmin.

Äänestä huokuu positiivisuus ja palveluhenkisyys

Kimmo Turunen

– Naisilla on luonnostaan korkeampi ääni kuin miehillä, mistä johtuen naisääni erottuu asemilla kuuluvan taustamelun läpi paremmin.

Hän mukaansa Lönnbladin ääni on finaaliviisikosta selkein ja esteettömin. Uuden kuuluttajan ääni on kuulemma luottamusta herättävä ja puhetapa on hyvin rytmitetty.

– Äänestä huokuu positiivisuus ja palveluhenkisyys, kuvaileeKimmo Turunen.

Lönnblad lukee jatkossa rautatieasemien kuulutukset. Hän joutuu äänittämään noin 3 000 sanaa, joista koostetaan kuulutuksissa käytettävät noin 15 000 fraasia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Liikennevirasto järjesti myös kaksi julkista koekuuntelutilaisuutta Helsingin ja Tampereen rautatieasemilla. Lönnbladin ääni nousi testikuuntelussakin suosituimmaksi.

Tuttu kuuluttaja tv-kanavilta

Eva Lönnblad on tehnyt vuosia äänitöitä. Hänen ääntään on kuultu muun muassa Ylen ja MTV3:n televisiokanavilla kuuluttajana ja juontajana. Mainoksia hän on spiikannut parikymmentä vuotta.

– Syksyllä on odotettavissa paljon yhteistä aikaa mikrofonin kanssa pienessä studiokopissa. Yksittäisistä äänitetyistä palasista täytyy saada aikaan saumattomasti yhteen sopiva kokonaisuus. Voi olla että joudun tarjoamaan useammatkin pullakahvit äänittäjälle ennen kuin työ on valmis, toteaa uusi asemien ääni Eva Lönnblad.

Lue seuraavaksi