1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yleinen ilmiö: Nuorta äitiä valvottavatkin vaihdevuodet, ei vauva

Vauva nukkuu kuin enkeli, mutta äiti pyörii sängyssä vailla unta. Uni ei tule, vaikka takana olisi jo useita perätysten valvottuja öitä – ja päiviä. Kyse on imetyksen aiheuttamasta, vaihdevuosien kaltaisesta tilasta. Suuri osa lääkäreistä ei tunnista oiretta.

Kotimaan uutiset
Äiti imettää vastasyntynyttä lastaan.
Arja Lento / Yle

Väsymys, mielialan vaihtelu, itkuisuus, unettomuus. Nämä olotilat ovat kaikille tuoreille äideille tuttuja.

– Nukkumisasiat nousevat esiin jokaisella käynnillä. Vauva herää yöllä syömään ja puhutaan siitä, saako äiti unta sen jälkeen, kertoo vastaava terveydenhoitaja Tarja Tammekas Kotkansaaren ja Länsi-Kotkan neuvoloista.

Äitien väsymys ja uniongelmat yhdistetään yleensä vauvan yöheräilyyn, joka luonnollisesti katkoo unta. Moni äiti myös käy synnytyksen jälkeen ylikierroksilla, minkä vuoksi uni on kevyttä. Tuntemattomampi unettomuuden aiheuttaja ovat väliaikaiset vaihdevuodet.

– Munasarjat eivät käynnisty raskauden jälkeen, koska nainen imettää. Silloin hän kärsii estrogeenivajauksesta eli hormonipuutoksesta. Kyseessä on vaihdevuosia vastaava tila, kertoo naistentautien erikoislääkäri Jan Appelberg.

Oppikirjoissa ei kerrota

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta on puhuttu pitkään, mutta äidin nukahtamisvaikeudet ja unettomuus ovat vähemmän tunnettuja oireita. Äiti saattaa saada unta vain pari tuntia vuorokaudessa, jos sitäkään. Ongelma jää helposti piiloon – väsymyshän kuuluu asiaan.

– Väsymys pannaan usein muuttuneen elämäntilanteen piikkiin. Estrogeenin vajausta on kuitenkin kaikilla imettävillä äideillä. Varmasti on yleistä, että unettomuus johtuukin siitä, Appelberg sanoo.

Munasarjat eivät käynnisty raskauden jälkeen, kun nainen imettää. Kyseessä on vaihdevuosia vastaava tila.

Jan Appelberg

Estrogeenivajeesta johtuva tuoreiden äitien unettomuus tunnetaan huonosti jopa lääkärien keskuudessa. Appelbergin mukaan asiasta ei juuri kirjoiteta edes alan oppikirjoissa.

– Olen kuullut pari esitelmää aiheesta, eli tutkimustietoa kyllä on. Oppikirjatasolle se ei ole vielä tullut. Yleislääkärit ja kätilöt eivät asiaa kovin hyvin tunne.

Hormonihoidot tehokkaita

Neuvoloissa seulotaan mahdollista synnytyksen jälkeistä masennusta. Vastaava terveydenhoitaja Tarja Tammekas myöntää, että estrogeenivajeen aiheuttamia uniongelmia ei välttämättä tunnisteta.

– Nämä ovat aika monisyisiä asioita. Neuvolassa ei etsitä syitä, vaan pyritään ratkaisemaan ongelmia ja tukemaan. Jos äidin unettomuus vaatii lääkärin hoitoa, hänet ohjataan lääkärille, Tammekas sanoo.

Appelbergin mukaan lääkäreiden olisi hyvä tunnistaa oire, koska sitä voidaan hoitaa. Nuorten naisten vaihdevuosioireita hoidetaan samoin kuin keski-ikäisten.

Moni on kuullut, ettei estrogeeniä saa käyttää jos imettää. Se ei ole vauvalle millään lailla vaarallista.

Jan Appelberg

– Ihon kautta annosteltavia voiteita tai laastareita on käytettykin menestyksekkäästi sekä äitien unettomuuden että masennuksen hoidossa. Voi käyttää reilujakin annoksia.

Muista itsesi, äiti

Osa äideistä kieltäytyy hoidosta, koska estrogeeni jarruttaa maidontuloa. Hoidosta liikkuu myös vääriä mielikuvia, joita Appelberg haluaa oikoa.

– Moni on kuullut, ettei estrogeeniä saa käyttää jos imettää. Se ei kuitenkaan ole vauvalle millään lailla vaarallista, se voi vain vähentää maidontuloa. Ongelmia maidontulossakin tulee harvoin, jos imetys on lähtenyt hyvin käyntiin.

Appelberg neuvoo unettomia äitejä ajattelemaan myös omaa hyvinvointiaan. Unettomana vauvan hoito menee kohtuuttoman rankaksi.

– On suotavaa imettää ainakin kaksi kuukautta. Sen jälkeen voi miettiä lopettamista. Estrogeenihoidon kanssa imetystä voi kuitenkin jatkaa, toisin kuin vaikkapa unilääkkeiden.

Lue seuraavaksi