Lahden katujen korjaaminen vaatisi puolentoista toriparkin verran rahaa

Katujen kuntoa on selvitetty Lahden seudulla maatutka-auton avulla. Katujen korjausvelka on osoittautumassa järisyttävän suureksi. Alustavissa laskelmissa pelkästään Lahden kaduissa näyttäisi olevan 35 miljoonan euron reikä.

Kotimaa
Pyöräilijä ajaa vaurioituneella asvaltilla.
Hanna Lumme / Yle

Lahden katujen korjausvelalle näyttää kertyvän mojova hintalappu.

Lahden seudulla on Kuntaliiton ohjeistuksen mukaisesti selvitetty katu- ja puistoalueiden kuntoa. Tutkimus on osa valtakunnallista laskentamallin määrittämistä, jolla pyritään selvittämään katu- ja puistoalueiden korjausvelkaa.

Korjausvelan määrittämiseksi Lahden lisäksi muun muassa Heinolassa ja Nastolassa maatutka-auto on ajanut katuja ja kerännut tietoja katujen kunnosta. Lahdessa korjausvelan määrittäminen on pisimmällä, joten vain Lahdesta osataan kertoa korjausvelalle euromääriä.

Tutkimus on vielä kesken. Katujen rakentamisohjelman ohjelmointivastaava Juha Tikalle on kuitenkin selvinnyt, että korjaamisen tarvittavat euromäärät ovat huimia.

– Lahden katualueista on ajettu noin kolmasosa. Tälle ajetulle osuudelle voi karkeasti laskea korjausvelkaa noin 17 miljoonaa euroa.

Lahdessa korjausvelan selvittämiseen on tietoisesti otettu mukaan kaikkein huonokuntoisimpia tonttiteitä ja katuja, joten koko Lahden katuverkon korjausvelan suuruutta on hankala arvioida.

– Alustavaksi korjausvelan määräksi voi ilmoittaa noin 35 miljoonaa euroa, Tikka kertoo.

Katujen kuopat syvenevät entisestään

Kuntaliiton tekemä korjausvelkalaskuri antaa armottomia lukuja Lahden katujen korjaamiseen. Nykyiset katujen kunnostukseen varatut rahat eivät riitä alkuunkaan.

Vuosittaisella kahden miljoonan euron lisämäärärahallakaan korjausvelan kasvua ei saataisi pysäytettyä, vaan se kasvaisi kymmenillä miljoonilla euroilla tulevan vuosikymmenen aikana.

– Korjausvelkaa ei saada kurottua umpeen. Nykyrahoituksella velka kasvaa koko ajan, Tikka summaa.