1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Sarkozyn epäonninen comeback

Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn poliittisen paluun piti olla yhtä intohimoista ilotulitusta. Samalla sen odotettiin tarjoavan paljon kaivatun piristysruiskeen keskustaoikeistolaiselle UMP-puolueelle. Sarkozyn uusi alkutaival on kuitenkin ollut odotettua kivikkoisempi, kirjoittaa Yle Uutisten Pariisin-avustaja Annastiina Heikkilä.

Näkökulmat
Annastiina Heikkilä
Annastiina HeikkiläYle

Kahdeksan miljoonaa ranskalaista katsoi Nicolas Sarkozyn suoraa tv-haastattelua kaksi viikkoa sitten. Tuolloin Sarkozy kertoi palaavansa politiikkaan pelastaakseen kotimaansa ja ex-presidentin lähipiiri povasi "innostuksen tsunamia" Ranskan poliittiselle kentälle.

Tuo tsunami on antanut odottaa itseään, mutta kaikenlaista muuta kahdessa viikossa on kyllä tapahtunut. Epämieluisia oikeusjuttuja on putkahdellut esiin ja Sarkozyn poliittiset kilpailijat ovat osoittautuneet oletettua taitavammiksi pelaajiksi. Myöskään mielipidetiedustelut eivät ole todistaneet toivotunkaltaista Sarko-hurmiota.

Ranskalaislehdistö on ollut tuomiossaan ankara: Nicolas Sarkozyn poliittinen comeback on epäonnistunut. Hurmoksen sijaan paluu on ollut sinnittelyä.

Sarkozyn kannalta vaarallisin paluun jälkeinen käänne liittyy vuoden 2012 presidentinvaaleja koskevaan rahoitussotkuun. UMP-puolueen uskotaan tuolloin peitelleen laittoman kalliiksi paisunutta vaalikampanjaa tekaistujen laskujen avulla.

Pariisilainen syyttäjänvirasto kertoi maanantaina aloittaneensa jälleen yhden rahoitussotkua koskevan tutkinnan. Sanomalehti Le Monden mukaan viimeisimmän tutkinnan yhtenä kohteena olisi myös itse ex-presidentti.

Kuittijupakka on jo pudottanut päitä Sarkozyn lähipiiristä, kun kolme hänen tukijaansa asetettiin viikonloppuna syytteeseen petoksista epäiltyinä.

Vaikka Sarkozyn kortit eivät ole tässä vaiheessa suotuisimmat mahdolliset, voi ex-presidentti vielä yllättää. Mitä vastoinkäymisiin ja oikeusjuttuihin tulee, tuntuu Nicolas Sarkozylla olevan ainakin yhdeksän elämää.

Sen lisäksi, että presidentillä on kyky löytää tiensä erilaisista umpikujista, pystyy hän tarvittaessa nostattamaan joukkohurmoksen – ainakin omiensa keskuudessa. Mediataitojakin ex-presidentiltä tunnetusti löytyy ja vielä sopivilla bling-bling-mausteilla. Viimeisimpänä julkisuudessa on pyörinyt kuva Sarkozysta jalkapallokatsomossa poseeraamassa yhdessä pop-pariskunta Beyoncén ja Jay-Z:n kanssa.

Näitä taitoja tarvitaan jo Sarkozyn ensimmäisen tavoitteen eli keskustaoikeistolaisen UMP-puolueen puheenjohtajuuden saavuttamiseen. Nicolas Sarkozy on marraskuun lopussa pidettävän jäsenäänestyksen ennakkosuosikki, vaikka taistelusta näyttääkin tulevan ennakoitua tiukempi.

Se toinen, epävirallinen ja edellistä haastavampi tavoite, on sitten puolueen presidenttiehdokkuus vuoden 2017 vaaleissa. Kovina vastaehdokkaina on kaksi entistä pääministeriä: Alain Juppé ja François Fillon.

Turvallista ja vanhempaa valtiomiestä edustava Juppé on kyselyiden mukaan ranskalaisten tämänhetkinen suosikki. Kun asiaa kysytään pelkästään UMP-puoleen kannattajilta, on Sarkozy kuitenkin kiistaton ykkönen. Juppé puree paremmin poliittista keskustaa edustaviin äänestäjiin, mutta karismakisassa Sarkozy voittaa kuusi-nolla.

Ex-presidenttiä rakastetaan tai vihataan – ja rakastajat ovat hänen tapauksessaan onneksi uskollisia. Kuten lähikahvilani Sarko-mielinen omistaja toteaa: "Vain Nicolas Sarkozylla on tarpeeksi energiaa tämän maan tarpeisiin."

Annastiina Heikkilä / Yle Uutiset, Pariisi
Twitter: @Annastiina_H

Lue seuraavaksi