Konkarin neuvo Minna Arvelle: Harkitse tarkkaan kansanedustajaehdokkuutta

Kokoomuksen entinen puoluesihteeri Maija Perho uskoo, että tehtävään valittu Minna Arve pystyy täyttämään Taru Tujusen tyhjiksi jättämät korkokengät. Kansanedustajaehdokkuuden järkevyyttä Arven kannattaisi Perhon mielestä miettiä perusteellisesti.

politiikka
Kokoomuksen vanha puoluesihteeri Taru Tujunen (vas.) ja uudeksi puoluesihteeriksi valittu Minna Arve halasivat ennen Arven valintaa kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 4. lokakuuta 2014.
Kokoomuksen vanha puoluesihteeri Taru Tujunen (vas.) ja uudeksi puoluesihteeriksi valittu Minna Arve halasivat ennen Arven valintaa kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 4. lokakuuta 2014. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuntakokemus, kentän tuntemus ja keskusteleva johtamistyyli. Siinä ominaisuuksia, jotka nostivat Minna Arven kokoomuksen uudeksi puoluesihteeriksi. Näin arvioi hänen edeltäjänsä, puoluesihteerin tehtävää vuosina 1995-99 hoitanut entinen kansanedustaja ja nykyinen Turun kaupunginvaltuutettu Maija Perho.

Arven nousu puoluesihteeriksi oli Perholle silti täydellinen yllätys.

– Minulla ei ollut minkäänlaista ennakkotietoa näistä kaavailuista. Kun kuulin asiasta, olin aluksi ilahtunut Minnan puolesta. Sen jälkeen minut valtasi epätietoisuus, mistä löydämme yhtä pätevän kaupunginhallituksen puheenjohtajan hänen tilalleen, muistelee Perho ensitunnelmiaan.

Suoraan vallan ytimeen

Perho pitää selvänä, että Minna Arve nousee suoraan vallan ytimeen puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubbin lähimmäksi työtoveriksi. Puoluesihteerin roolina on toimia taustalla ja huolehtia siitä, että puolueväki pysyy toimintakykyisenä ja tyytyväisenä.

– Pitää olla napakka, jämpti ja päämäärätietoinen. Jos meillä ei ole sellaista kenttäväkeä, joka on valmis pistämään itsensä peliin myös vaikeina aikoina, niin ei puolue silloin menesty. Puheenjohtaja ja puoluesihteeri on tässä mielessä olennaisen tärkeä kaksikko.

Minna Arven edeltäjä Taru Tujunen sai runsaasti suitsutusta puoluesihteerin tehtävien hoidosta. Hänen kaudellaan kokoomus nousi maan suurimmaksi puolueeksi. Aikaa uusien asioiden opetteluun ei ole kauan, sillä eduskuntavaaleihin on aikaa vain puoli vuotta.

– Vaalikoneistomme on motivoitunut ja hyvässä kunnossa. Mielestäni nyt oli yhtä hyvä hetki tehdä henkilövaihdoksia kuin mikä tahansa muu ajankohta. Uhat ja mahdollisuudet pitää vain analysoida tarkasti.

– Unohtaa ei sovi myöskään hallitustyöskentelyn ja eduskuntakauden loppuun saattamista. Puoluesihteerin työ on vain osa tätä kokonaisuutta, mutta mitä paremmin hän tonttinsa hoitaa, sitä suuremmat ovat menestymisen mahdollisuudet, arvioi Maija Perho.

Kaksoisrooli arveluttaa

Minna Arve pohtii myös mahdollisuutta olla itse ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Maija Perholla on omakohtaista kokemusta puoluesihteerin ja kansanedustajan kaksoisroolista. Hän kehottaa miettimään tarkoin, miten ja mihin omat voimavarat riittävät.

– Tärkeää on, miten Minna Arve itse jaksaa pysyä kaiken sen työmäärän ja Turusta asti matkustamisen keskellä toimintakykyisenä. Myönnän, että minulla oli aika ajoin huono omatunto siitä, että aikapulan johdosta tehtävien hoito kärsi. Valintoja pitää tehdä.

– Jos hänet valittaisiiin kansanedustajaksi, niin oman vaalipiirin hoito jäisi väistämättä vähemmälle. Puoluesihteerinä pitää kiertää koko maata. Aina löytyy listalta joku pyöreitä vuosia täyttävä kokoomusyhdistys tai piirijärjestön kokouksia.