Hukkaako soteuudistus ennaltaehkäisevän terveystyön?

Soteuudistuksessa sosiaali- ja terveyspuolen työntekijät siirtyvät sotealueille ja kuntayhtymille, mutta terveyden edistämisen vastuu jää kuntiin. Lapissa toivotaan, ettei hyvin vauhtiin saatua yhteistyötä heitettäisi pesuveden mukana.

Kotimaa
Sauvakävelijöitä metsätiellä.
Derrick Frilund / Yle

Lapin aluehallintoviraston ylijohtajan Kaisa Ainasojan mielestä terveyden edistämiseksi tehty laaja yhteistyö on uhattuna sotemallissa.

Sotelaki on sälyttämässä terveyden edistämisen tehtävät kunnille, mutta samalla kuntien sosiaali- ja terveyspuolen työntekijät ovat siirtymässä sotealueiden tuotantokuntayhtymien palvelukseen.

– Kukahan siellä pienessä kunnassa sitten tätä työtä tekee? Kunnissa on tiukkaa taloudessa jo nyt, eikä uusien ihmisten palkkaaminen ole helppoa, muistuttaa Ainasoja.

Ainasoja muistuttaa, että Lapissa AVI on koonnut yhteen niin kuntien kuin esimerkiksi järjestöjenkin terveyden edistämiseen liittyviä toimintoja.

"Ennaltaehkäisevälle työlle on tilausta Lapissa"

Tätä varten perustettiin vuoden alussa Lapin terveyden edistämisen koordinaatioryhmä, jonka työ on Ainasojan mukaan lähtenyt käyntiin lupaavasti.

– Siinä ovat mukana kaikki lapin kunnat, molemmat sairaanhoitopiirit ja Lapin liitto. Järjestämislain mukaan tämä koordinaatiovastuu olisi AVI:lta poistumassa.

Tarvetta terveyden edistämistyölle olisi, sillä Lappi on jo eriytymässä väestön hyvinvoinnin suhteen. Ainasojan mukaan AVI:ssa onkin koettu terveyden edistämiseksi tehty työ erittäin mielekkääksi.

Kyse ei ole siitä, että AVI olisi puolustamassa omaa reviiriään sotelakia vastaan.

– Terveyden edistäminen on ennaltaehkäisevässä työssä erittäin tärkeässä asemassa ja jos tätä ei ole, voi syntyä paljon suurempia kustannuksia, kun ongelmat pääsevät kärjistymään, Ainasoja painottaa.