Nuorisoporukka hakkaa ikätovereitaan Helsingissä

Laajan nuorisoryhmän väkivaltaiset rikokset ovat työllistäneet Helsingin poliisia ja kiihdyttänyt nettikeskustelua alkusyksystä.

Kotimaa
Ihmisiä ja junia rautatieasemalla.
Yle

Helsingissä toimii yli 50 nuoren porukka, joka pahoinpitelee ja ryöstää toisia nuoria. Poliisi ottanut joukosta noin 20 kiinni ja tuntee valtaosan rikosten tekijöistä. Neljä 15–18-vuotiasta nuorta on jo vangittu epäiltyinä ryöstöstä ja törkeästä pahoinpitelystä.

Porukan toiminta on organisoitu loppukesän ja alkusyksyn aikana kuuden Whatsapp-pikaviestifoorumin kautta.

– 13–18-vuotiaat jäsenet kävivät siellä keskustelua ja sopivat tapaamisia sinne sun tänne. Yleensä kaupungilla on liikkunut kerralla noin kolmen hengen ryhmiä, ylikomisario Tuomo Lotta kertoo Yle Uutisille.

Eräs vangituista jäsenistä on kertonut toimineensa jonkinlaisena johtajana, jonka käskystä ryöstöjä ja pahoinpitelyjä on tehty. Lotan mukaan poliisiin tietoon tulleet noin 70 tapausta ovat muutamia lukuunottamatta nimenomaan väkivallan tekoja.

– Siellä on uhreilla pistohaavojakin ja päätä on hakattu. Kiinniotetut eivät ole osanneet kertoa mitään järjellistä syytä sille, miksi haluavat hakata muita. Tähän heidän alakulttuuriinsa vain nyt liittyy väkivalta syyttömiä kohtaan. Porukassa tyhmyys tiivistyy, Lotta sanoo.

Ylikomisario sanoo myös ryhmän nuorimpien jäsenten syyllistyneen raaimpiin pahoinpitelyihin.

Poliisi yrittää torjua väkivallan jatkumisen

Poliisi kertoo kaikkien tekijöiden olevan poikia. Ryhmässä on etupäässä toisen polven maahanmuuttajia mutta myös kantasuomalaisia. Viranomaisten mukaan uhrit ovat todennäköisesti kuitenkin valikoituneet sattumanvaraisesti. Nettikeskusteluissa esitetty väite väkivallan kohdistumisesta nimenomaan kantasuomalaisiin ei pidä ylikomisario Tuomo Lotan mukaan paikkaansa.

Uusimmat tapaukset ovat viime viikonlopulta. Niihin liittyen poliisi on ottanut kiinni kolme ihmistä, ja käräjäoikeus käsittelee paraikaa heidän mahdollista vangitsemistaan tekojen vakavuuden vuoksi.

Helsingin poliisilaitos on määrännyt useita työntekijöitään keskittymään nuorisoporukan jutun rikostutkintaan. Ylikomisario Tuomo Lotan mielestä tekijöiden selvittämisen lisäksi tärkeää on ehkäistä ennalta uusia rikoksia.

– Hankalaa se on. Mutta poliisi on homman ytimessä, tunnemme tekijöitä. [Rikosvyyhdin] taustalla on nuorten sosiaalisia ongelmia. Ellemme pysty niihin paneutumaan, torjuntakaan ei voi tuottaa tulosta.

Helsingin poliisin tutkimuksista kertoi ensimmäisenä MTV:n uutiset.