Mikä on paras ikä?

Elämä on ihmisen parasta aikaa, sanoi Matti Nykänen aikanaan. Usein kuitenkin ajatellaan, että joku tietty ikä on se antoisin ja paras. Vai olisiko se paras aika juuri tässä ja nyt? Yleisesti myös ajatellaan olevan aikoja tietyille asioille: oikea ikä opiskella, juhlia, vakiintua, perustaa perhe tai siirtyä pois työelämästä. Mikä voisi olla ihmisen paras ikä ja miksi?

Osallistu
Vanhus kattaa kahvipöytää.
Tiina Karjalainen / Yle

Asiantuntijat kertovat etenkin ikäihmisten arvioivan, että elämän paras aika tai ihmisen paras ikä on juuri se, mitä kulloinkin eletään. Parhaan iän määrittelemiseen vaikuttaa se, pitääkö ikä määritellä jonkun tietyn asian suhteen vai yleisesti. Meillä on käsityksemme oikeasta opiskelu- tai naimaiästä, sopivasta iästä perheen perustamiselle ja esimerkiksi siitä, minkä ikäiset ihmiset ovat parhaassa työvireessä.

Mikä ikä on ihmisen parasta aikaa? Minkä ikäiseksi taas et haluaisi palata? Onko yhteiskunta muuttumassa niin, että sallimme esimerkiksi rakastumisen ihmisille iästä riippumatta ja opiskelut myös aikuisiällä perheen perustamisen jälkeen? Onko olemassa paras työikä?