Osa WinCapita-tapauksista jäänee lopullisesti pimentoon

Rikoshyötyjä perätään edelleen oikeusteitse. Rahansa menettäneillä voi olla vielä toivoa rahojensa saannissa.

Kuva: YLE

Poliisissa uskotaan, etteivät kaikki WinCapita-tapaukset tule koskaan tietoon. Kaikki eivät ole välttämättä halunneet kääntyä poliisin puoleen kertoakseen omista vahingoistaan.

– Toisaalta toisten tappiot oli toisten hyötyä. Kaikkea hyötyä mitä klubista on saatu, ei pystytä millään selvittämään, rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkinen Keskusrikospoliisista kertoo.

– Esitutkinnassa ei selvinnyt, mikä on klubin tarkka jäsenmäärä. Suuntaa siitä saatiin. Kuulimme noin 4000 ihmistä, jonka perusteella pystyimme hahmottamaan merkittävän osan verkostosta.

Klubin päähenkilö Hannu Kailajärvi tuhosi Klubin tietokannan vuonna 2008. Keskusrikospoliisi ehti kerätä toimintaa koskevia tietoja kuitenkin suomalaiselta verkkopalvelimelta aina marraskuun 2007 loppuun saakka.

Päätapauksen syyttäjä ei lähtisi liioittelemaan kadonneiden tapausten määrää.

– Sanotaan näin, että kun rahansiirtotapoja tai rahan vaihtelutapoja oli, niin saattaa olla, että on ollut henkilöä, jotka pyörittivät käteisrahaliikennettä. Siitä tililiikennetietoa ei saada, WinCapita-tapauksen pääsyyttäjä Mika Appelsin kertoo.

Pyramidi kasvoi vuosien varrella

WinCapitaan ja sen klubin haaroihin arvioidaan kuuluneen ainakin 12 000 sijoittajaa ja sponsoria. He ehtivät sijoittaa toimintaan 100 miljoonaa euroa.

– Järjestelmään uskottiin, koska usein ystävät ja sukulaiset suosittelevat sitä. Heillä oli näyttää, että raha tulee takaisin. Pyramidipelissä oli se juttu, että jäsenille on maksettava. On voitava osoittaa, että toiminnasta saa tuottoja. Sitten kun toiminta jatkuu jonkin aikaa ja kukaan ei ole jäänyt tappiolle, niin toiminta kasvaa räjähdysmäisesti, Appelsin kertoo.

Sijoittajille kerrottiin, että saisivat kerättyä muun muassa klubin harjoittamalla valuuttakaupalla moninkertaisen hyödyn.

Edes vuonna 2007 median kiinnostuessa WinCapitan toiminnasta sijoittajien into ei laantunut. Usko järjestelmään oli kova.

– Järjestelmästä tai klubista annettiin tietoa, että toiminta jatkuu ja tulee uusia liiketoimintakonsepteja. Ihmiset luottivat siihen ja halusivat mukaan. Klubiin virtasi yksin pankkitilien kautta kymmeniä miljoonia euroja, rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkinen Keskusrikospoliisista kertoo

Tapausten käsittely vielä monelta osin kesken

Korkein oikeus totesi helmikuussa 2014 jutun päätekijä Hannu Kailajärven syyllistyneen törkeään petokseen ja rahankeräysrikokseen.

Kuitenkin rikosasioita on jouduttu halkomaan läpi vielä useissa maakunnissa. Edelleen käydään kädenvääntöä myös siitä, mikä osuus Wincapitasta saaduista voitoista on laitonta ja mikä puolestaan laillista. Osa tapauksista on noussut korkeimpaan oikeuteen saakka.

– Tällä hetkellä rikoshyötyjä vaaditaan valtiolle suoraan. Hetki sitten tuli lainsäädäntömuutos siihen, että hakemuksesta sitä voidaan käytännössä jakaa sitten. Millä aikataululla tapahtuu ja miten saadaan tuomioita lainvoimaiseksi ja ulosoton kautta tuomion hyötyjä kerättyä, se on täysin herrassa, Mika Appelsin kertoo.

Etelä-Savossa tapausten pääkäsittely alkaa keskiviikkona 8.10.