Aurinkosähkö voi toimia pohjoisessakin - paneelien asennustapa ja suuntaus tärkeää

Sähköverkkoon kytkettävät omakotitalojen aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistyneet parin vuoden aikana. Oulun korkeudella järjestelmät toimivat lähes yhtä hyvin kuin Etelä-Suomessa.

Kotimaa
Loma-asuntomessut 2012
Tommi Parkkinen / Yle

Iissä kannustetaan kuntalaisia hyödyntämään aurinkoenergiaa. Tiistai-iltana Iissä järjestetyssä tilaisuudessa kiinnostuneille kerrottiin muun muassa laitteistojen yhteishankintamahdollisuuksista.

Etelä-Suomessa yhteishankintoja vetävä Vesa-Matti Puro muistuttaa, että viime vuonna Energiateollisuus ry suositti, että tietyn standardin mukaiset laitteet voitaisiin liittää sähköverkkoon. Tällöin omakotitalon ylimääräistä sähköntuotantoa voidaan myös myydä verkkoon.

Puron mukaan Oulun korkeudella saadaan talteen lähes sama aurinkoenergian määrä kuin Etelä-Suomessa.

– Etelä-Suomen ja Oulun korkeuden välillä ero on muistaakseni kymmenen prosentin luokkaa. Tällöin ei puhuta mitenkään merkittävästä erosta. Suurempia vaihteluita sattaa tulla vaikka siitä jos Etelä-Suomessa valitaan väärä suunta ja väärä kallistus ja pikkuisen varjoisa paikka jostakin rinteestä. Aurinkosähkössä pitää aina tietää mitä tekee, muistuttaa Puro.

Kesällä sähköä voi myydä, talvella ostetaan

Vesa-Matti Puron mukaan verkkoon kytkettävät aurinkosähköjärjestelmät ovat nyt selkeästi yleistymässä.

– Vuonna 2012 järjestelmiä asennettiin yhtä paljon kuin edellisten 20 vuoden aikana yhteensä. Tosin viime vuoteen saakka monet sähköyhtiöt olivat vastahankaan. Viime vuonna Energiateollisuus ry suositti, että tietyn standardin mukaiset laitteet voitaisiin liittää sähköverkkoon, toteaa Puro.

Yhteishankinnoissa ei yleensä puhuta kesämökkien parin aurinkopaneelin ostosta. Puron mukaan esimerkiksi Saksassa toimivalta tukkuliikkeeltä tehdyissä tilauksissa alennus on saatu kun paneeleita on ollut tilauksessa yli 700. Niinpä yhteistilauksissakin mukana on ollut yleensä omakotitaloja tai maatiloja, jotka ovat tilanneet kukin 12-45 aurinkopaneelia.

Vesa-Matti Puro laskee, että Suomessa aurinkosähkön tuotanto hiipuu marraskuulta helmikuun lopulle. Ydintalvella siis omakotitalon sähkö ostetaan ulkoa kokonaisuudessaan mutta vastaavasti kesäaikaan sitä usein päästään myymään.