Hyppää sisältöön

Tulevaisuudessakin tarvitaan sairaanhoitajia ja vartijoita

Teollinen vallankumous aiheutti suuria mullistuksia työelämässä. Lähes samanmoisten muutosten edessä ollaan tänäkin päivänä – ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

Tulevaisuuden ennustaminen on helppoa vasta jälkikäteen. Tutkijat pohtivat ja uumoilevat tällä hetkellä, millaista työelämä voisi tulevaisuudessa olla. Tarkasti sitä ei osaa vielä sanoa kukaan, mutta ainakin työelämä tulee muuttumaan.

– Erilaiset moraaliin ja tunteisiin liittyvät tehtävät jäävät pitemmäksi aikaa ihmisten tehtäväksi, uskoo vanhempi tutkija Anu Järvensivu Työterveyslaitokselta.

Koneilla on helpompi korvata yksinkertaisempaa työtä. Anu Järvensivun mukaan jopa lääkärin, juristin ja tutkijankin työt voidaan tulevaisuudessa automatisoida.

It-alalla löytyy töitä tulevaisuudessa

Pitää pohtia, mitä työtä me tahdomme ihmisten edelleen tekevän ja millä tavalla ihmiset ovat yhä toistensa kanssa tekemisissä.

Anu Järvensivu

Robottitekniikka kehittyy sellaista kyytiä, että esimerkiksi kuljetusalalle Järvensivu ei itse lähtisi opiskelemaan – sen verran robottiautot ovat jo kehittyneet ja kehittyvät yhä.

Sen sijaan it-ala on yhä varteen otettava opiskeluvaihtoehto. Anu Järvensivun mukaan myös turvallisuusalalta löytyy töitä jatkossakin. Myös ruoantuotantoon ja valmistamiseen liittyvät alat tulevat säilymään ihmiskäsin tehtävänä.

– Valitettavasti myös katastrofeihin tulee tulevaisuudessa varautua, joten hoiva-alalla löytyy varmasti töitä, Järvensivu linjaa.

Robotit tulevat myös hoivatyöhön

Tälläkin hetkellä on jo olemassa erilaisia hoivarobotteja. Nähtäväksi jää, vaihtavatko ne tulevaisuudessa vanhainkotiasujan tai tehostetun palveluasumisyksikössä elävän vanhuksen vaipat. Periaatteessa sekin olisi mahdollista, mutta Anu Järvensivu toppuuttelee ajatusta.

– Pitää pohtia, mitä työtä me tahdomme ihmisten edelleen tekevän ja millä tavalla ihmiset ovat yhä toistensa kanssa tekemisissä.

Kahvitauot luovat yhteisöllisyyttä

Työelämän muutos on ollut jo nyt niin kovaa, että ihmiset eivät ole aina pysyneet siinä mukana. Työstä johtuvat mielenterveyden ongelmat ovat jo lisääntyneet.

Tällä hetkellä työyhteisöt rakentuvat toisin kuin aiemmin. Ihminen voi kuulua useampiin työyhteisöihin ja tutkijan mielestä voikin kysyä, tulevatko työpaikan sosiaaliset suhteet näin tarpeeksi vahvoiksi.

– Pirstaleinen työelämä on tehnyt sen, että kahvitauot ovat työpaikoilla nousussa yhteisöllisyyden ylläpitämiseksi, Anu Järvensivu kiteyttää työelämän muutoksia.

.
.