Kokkolalaiskoulu saa kehuja kiusaamisen kitkemisestä – jopa poliisilta

Tönimistä, nimittelyä, yksin jättämistä ja kuvien levittelyä netissä. Kiusaaminen on osa koulujen arkea, vaikka sen vähentämiseksi tehtäisiin kovasti töitä. Esimerkiksi Kokkolan Hakalahden koulussa pitkäjänteinen työ on tuottanut hedelmää.

Kotimaa
Kuvassa oppilaita.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolan Hakalahden koulussa järjestetään joka kevät kiusaamiseen liittyvä kysely. Siinä keskimäärin 5 prosenttia 7.-luokkalaisista ilmoittaa tulleensa kiusatuksi.

– Tänä syksynä en ole kyllä pahemmin nähnyt kiusaamista. Luulen, että se johtuu meidän koulussa olevasta KiVa Koulu -ohjelmasta, sanoo yhdeksäsluokkalainen Niko Lehtimäki.

– Joskus välitunnilla näkee yksinäisiä ihmisiä, mutta kyllä kiusaaminen on vähentynyt, toteaa yhdeksäsluokkalainen Henriikka Halttunen.

Hakalahden koulun hyvän vireen on huomannut myös alueen nuorisopoliisi Juha Puurula. Hänen mukaansa Hakalahden koulu tekee hyvin töitä kiusaamisen vähentämiseksi.

”Läpän heittokin on kiusaamista”

Käytännössä Hakalahden koulussa koulukiusaamiseen puututaan esimerkiksi oppilashuoltotyön ja KiVa Koulu -tiimin kautta.

Tänä syksynä en ole kyllä pahemmin nähnyt kiusaamista.

Niko Lehtimäki, Hakalahden koulu

– Järjestämme esimerkiksi ennalta ehkäiseviä tapahtumia, joissa luodaan ryhmähenkeä. Lähtökohtanamme on, että yhteisöllisyys vähentää kiusaamista, kertoo rehtori Harri Kangasniemi.

Kangasniemen mukaan tärkeintä on saada nuoret ymmärtämään, mitä kaikkea kiusaaminen on.

– Me pyrimme luomaan kouluun sellaista ilmapiiriä, jossa kiusaaminen huomataan. Tärkeää on saada nuoret käsittämään, että esimerkiksi helposti leikiksi mielletty "läpän heitto" on kiusaamista.

– Puhumalla asiasta yritämme saada oppilaita hereille, jotta he eivät kuuluisi kiusaamisen hyväksyvään porukkaan. Tavoitteena on saada heidät kertomaan asiasta.

Avain puuttumiseen ja kiusaamisen vähentämiseen on Kangasniemen mukaan keskustelu.

– Selvitetään huolellisesti, mitä on tapahtunut sekä saadaan kiusaaja ymmärtämään, mitä on tullut tehtyä väärin. Valtaosassa tapauksista tämä auttaa ja kiusaaminen loppuu, Kangasniemi sanoo.