Rokkia rukinlapojen sijasta – Vantaa tomuttaa kotiseutuhistoriaa

Vantaan kaupunginmuseo pyyhkii tarmolla pölyjä kotiseutuhistorian opetukselta. Muinaisten ruukunpalasten sijasta ysiluokkalaiset tutustutetaan kaupungin soundtrackiin halki lähiöiden ja vuosikymmenten. Keikkakiertue on tuottanut melkoisia yllätyksiä sekä sitä sorvanneille ammattimuusikoille että kriittiselle teiniyleisölle.

Jauza perehdyttää ysiluokkalaisia Pelle Miljoonaan ikoniseen punk-lemmenlauluun.

Sotungin koulun jumppasalin lavalle kapuaa tiistai-iltapäivänä soittimineen Vaskivuoren lukiossa aikanaan tutustunut Jauza-bändi. Kouluja ja bileitä koluavat ammattimuusikot soittavat useissa muissakin kokoonpanoissa Wedding Crasherista lähtien. Samaisen Vaskivuoren kasvatteja ovat muun muassa My First Band, Wrecking Queens, PMMP:n soittajat ja Axl Smith. Mutta ennen kuin päästään tämän päivän musiikilliseen potpurriin, sukelletaan rockin avulla pitkälle Vantaan historiaan.

Saliin kajahtaa kivikauden merkiksi Melrosen It's in the bag.

 – Olihan Tiksissä ja Myrtsissä jo silloin asutusta, valistaa solisti Kimmo Numminen katsomossa istuvia teinejä.

Kun päästään keskiaikaan, jolloin musiikillinen elämä keskittyi kirkon liepeille, kuullaan napakka gregoriaaninen versio Rusketusraidoista. Se saa arvoisensa tirskaukset. Tunnin mittaisen rytistyksen aikana käydäänkin sitten vauhdikkaammin läpi Vantaan rockhistoriaa Maaritin Jäätelökesästä Clifterseihin ja Sir Elwoodin hiljaisista väreistä Agentsien ainutlaatuiseen kitarasoundiin. Samalla tarjoillaan knoppitietoja matkan varrelta; esimerkiksi Maamme-laulun maailmanensiesitys oli Vantaalla vuonna 1848.

Vantaa-soundi löytyi

Idea "astetta rokimmasta kotiseututunnista" syntyi, kun kaupunginmuseo rakensi keväällä Rock'n' Vantaa -näyttelyään. Samoihin aikoihin opetustoimi kyseli kulttuuripalveluilta, olisiko heillä tarjota mitään uutta ysiluokkalaisten kotiseutuopetukseen. Syntyi mahdollisuus näyttää nuorille, että historia on elävää ja läsnä ja kiinnostavaa, iloitsee museon amanuenssi Anna Kangas.

- Vaikka kysymys onkin 10000 vuotta vanhasta historiasta, oman kotikaupungin historiasta, niin sen ei tarvitse olla sitä pölyttynyttä rukkia joka kerta. Siihen mahtuu aika paljon monenlaista ja tämä historia on aika rouheeta.

Arkistoihin sukeltaminen yllätti  käsikirjoituksen jalostaneen Nummisen.

- Tätä oli tosi kivaa tehdä, paljon hyvää musiikkia joutui jättämään poiskin. En esimerkiksi ollut ajatellut maantieteellisesti ennen, että niin isoja hittejä on meidän kotipaikkakunnaltamme. Esimerkiksi Tahdon rakastella sinua on syntynyt täällä, Ari Taskisen ja Tumppi Varosen tekemänä.

Matkan varrella Nummisen korva alkoi erottaa tietyn Vantaa-soundin, jossa on omat sävynsä eri puolilla kaupunkia.

- Amerikassa on paljon rokkibändeillä tiettyä Detroit-soundia tai New Jersey -soundia, mutta kyllä se Vantaa-soundikin sieltä hahmottuu. Vantaan sisällä omissa lähiöissä se on selkeästi nähtävissä. Esimerkiksi 80-luvun Länsimäki oli Melrosea ja Clifterisiä, toisaalta punkahtavaa, toisaalta brittipop-rockvaikutteista. Sitten taas vaikka Vaskivuoressa on tietty omaehtoisuus ja luova hulluus. Yhteisiä nimittäjiä lähiöille löytyy.

Tanssikielto ei tarpeen

Kun Renegades esiintyi vuonna 1965 Korsossa, uhmasi vantaalaisnuoriso julkeasti rukouslauantain tanssikieltoa ja päätyi raudoitettuna kammarille. Yhtä hurjaksi meno ei äidy keskellä arkista koulupäivää jumppasalissa, jossa penkit on järjestetty sotilaallisiin riveihin. Muutama kuuliainen sentään taputtaa käsiään, kun lavalta nätisti pyydetään. Jalat eivät vispaa edes setin päättävän Sadan salaman loppunousussa muutamaa opettajaa ja keski-ikäistä toimittajaa lukuunottamatta.

 Laulaja Numminen ei ota laimeaa vastaanottoa henkilökohtaisesti.

- Näyttää siltä, että porukka on kuitenkin kiinnostunut kuuntelemaan, vaikka meno ei ylly villiksi discobailaukseksi. Kai porukka on tottunut siihen, että kun koulussa ollaan, niin istutaan kiltisti ja kuunnellaan konserttia. On se silti mukava välipala tavallisen päivän keskelle.

Historiallinen katsaus sai silti 15-kesäisiltä rockpoliiseilta hyväksyvää nyökyttelyä. Hittien kotiseutuaste hämmästytti muun muassa yleisössä istuneen, itsekin soittelevan Antti Kiven.

- Olihan se aika vaikee uskoo, mitä täältä on tullut, kun Vantaa on kuitenkin tällainen suhteellisen tavallinen paikka.