Oulun taidemuseon WC on kuin kappeli - video

Rovaniemeläisen Samuli Kontion maalaus Huussit löytyy Oulun taidemuseon yleisö-WC:stä. Jylhät ja mietiskelevät lehmät kiertävät pitkin rauhan tyyssijan seiniä kuin kirkkomaalaukset.

kulttuuri
Samuli Kontion seinämaalaus Huussi Oulun taidemuseon WC:n seinällä
Rovaniemeläinen Samuli Kontio on koristanut Oulun taidemuseon WC:n seinät lehmäaiheisilla seinämaalauksilla.

Samuli Kontion opiskellessa 1990-luvulla Limingan taidekoulussa alueen aavat pelto- ja maalaismaisemat tekivät mieheen lähtemättömän vaikutuksen. Tästä visiosta Kontio on tehnyt taidetta ennenkin, mutta nyt taiteilijan inspiraation lähde on tuottanut uutta hedelmää. Siveltimin, spraymaalein ja tussein syntyi graffitimainen maalaus Huussit, joka löysi näyttelypaikakseen Oulun taidemuseon yleisö-WC:n.

Rovaniemeläiselle Samuli Kontiolle luonnolla ja eläimillä on myös symbolinen merkitys. Tämän kuvaston kautta Kontio käsittelee niin filosofisia kuin kristillisiäkin teemoja. Muun muassa lehmä rauhallisena märehtijäeläimenä vertautuu kokemukseen olemassaolonsa ja kohtalonsa hyväksymisestä tyynesti sellaisenaan. Kontio suhtautuu vessaan hiljentymisen ja luopumisen paikkana.

–Ihminen on prosessoinut maailmasta ammentamansa ja on valmis päästämään siitä irti, ihan konkreettisellakin tasolla, Kontio sanoo.