Kaivosalan vetovoima hiipuu edelleen – Sotkamon hopeakaivoksen rahoitus auki

Hopean ja kullan hinnan raju pudotus syksyn aikana lisää kaivosalan alakuloa. Rahoittajat kaikkoavat, jos pohjakosketus pitkittyy kuukausien mittaiseksi.

talous
Taivaljärven malmia.
Taivaljärven malmia.YLE / Kalle Heikkinen

Sotkamo Silverin konsernijohtaja Timo Lindborg tuskailee arvometallien maailmanmarkkinahintojen sukellusta ja kaivosalalle keväällä asetettua energiaveroa. Kevään budjettiriihessä sovittu energiavero maksaa kaivoksille 20 miljoonaa euroa.

– En ymmärrä, miksi joku edes haluaa investoida Suomeen, Lindborg puuskahtaa.

Suomessa toimivat kaivosyritykset säästyivät suunnitteilla olleesta kaivosverosta, mutta tilalle tuli energiavero. Lindborg puhuu Suomen poliittisesta riskistä ja viittaa päätään nostavaan keskusteluun kaivosverosta.

– Miksi eri toimialoja kohdellaan eri tavalla? Tietokonekeskusten energiaveroa laskettiin, mutta kaivoksille lätkäistiin uusi vero. Niin kuluttajien kuin yritysten energiaverotusta pitäisi pikemminkin laskea.

Sotkamo Silverin konsernijohtaja Timo Lindborg pitää kullan ja hopean nopeaa hinnan romahdusta vakavana takaiskuna. Elleivät hinnat pomppaa ylös yhtä nopeasti kuin laskivat, markkinat pysähtyvät kokonaan. Sotkamo Silverin pitkään jatkuneet rahoitusneuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta.

– Käymme neuvotteluja kotimaisten, britannialaisten ja aasialaisten rahoittajien kanssa, mutta en osaa arvioida, millaiset ovat tulokset.

Rahoitusneuvottelujen rinnalla Sotkamo Silver on jatkanut valmistelevia investointeja Sotkamon Tipaksella. Rahaa pitäisi löytyä noin 40 miljoonaa euroa, jotta kaivos etenisi suunnitelmista toimivaksi laitokseksi. Kaivoksen on arvioitu työllistävän satakunta henkilöä. Luvat yhtiöllä on kunnossa toiminnan aloittamiseksi.