Liiku luittesi edestä

Yli 50-vuotiaista miehistä joka viides saa osteoporoottisen luun murtuman. Kaatumisen takia lonkkansa murtaneiden miesten määrä on viime vuosikymmeninä lisääntynyt nopeammassa tahdissa kuin naisten. Olematon liikunta nuorena kaksinkertaistaa lonkkamurtumariskin jo keski-iässä.

Kotimaa
Sauvakävelijöitä metsätiellä.
Derrick Frilund / Yle

Iäkkään naisen luut ovat edelleen suurimmassa vaarassa, jos vaikka askel pettää. Yli 50-vuotiaiden miesten lonkkamurtumat ovat kuitenkin lisääntyneet, niiden määrä on kaksinkertaistunut 70-luvulta tähän päivään. Useimmat heistä ovat yli 85-vuotiaita, joita toki väestössä on nyt enemmän kuin neljäkymmentä vuotta sitten..

Suomen Luustoliitto on huolissaan nuorempienkin luuston kunnosta. Monipuolinen liikunta on tärkeä luiden vahvistaja ja liikkumaton nuorimies kaksinkertaistaa lonkkamurtumariskinsä jo keski-iässä.

Suomen Luustoliiton puheenjohtajan Harri Sieväsen mielestä kauhuskenaarion muodostavat koko kasvuvaiheensa esimerkiksi tietokoneensa ääressä istuvat, jotka kävelevät hitaasti laahustaen.

– He kun tulevat tuonne vanhaan ikään ja toimintakyky alkaa olla heikko ja kaatuillaan, niin pahaa pelkään että silloin voi olla ikävät ajat. Mutta jos asiaan ruvetaan nyt kiinnittämään huomiota niin ei ole liian myöhäistä, sanoo UKK-instituutin tutkimusjohtajana työskentelevä HarriSievänen.

Tutkimusten mukaan liikunnasta on hyötyä kaikenikäisille. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, sanoo tutkimusjohtaja Sievänen.

Kalsium ja D-vitamiinikin tärkeitä

Kokkolasta kotoisin olevan Olavi Strömin osteoporoosi todettiin hieman yli viisikymppisenä. Ensin oli murtunut ranne ja sitten työtapaturmassa jalkaterä.

– Kyllä se johtui kalkin puutteesta. Sen aikainen maito aiheutti vatsanväänteitä, että tuli juotua ruokajuomana lähinnä vettä, sanoo Ström.

Lääkitys, vitamiinit ja laktoosittomat maitotuotteet ovat auttaneet ja Strömin luuston tila on kohentunut.

Kalsium parantaa luumassaa ja D-vitamiini auttaa sen imeytymistä.

Osteoporoosi on siitä salakavala sairaus, että siitä ei ole mitään oireita ennen kuin luu murtuu.

Nykymiehen lonkka yhtä luja kuin keskiaikaisen naisen lonkka

Luiden muoto ja rakenne ovat kehittyneet aikojen saatossa. Nykyajan miehen lonkka on kaatuessa keskimäärin yhtä luja kuin keskiajalla eläneen naisen lonkka. Biologisista syistä synnytysikäisten naisten luusto on nykyäänkin vahvempi kuin muiden.

Yli 50-vuotiaat naiset kaatuilevat ja katkovat luitaan enemmän kuin miehet, mutta miesten toipumisennuste on huonompi. Tällä vuosituhannella kaatuminen ja luunmurtuma on jo johtanut naisia useamman miehen kuolemaan.