Terrorismin tutkija pidätyksistä: Eivät yllättäviä mutta harvinaisia

Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina pidättäneensä kolme miestä epäiltynä terrorismirikoksista. Helsingin yliopiston tutkija Leena Malkki katsoo, että kyse voi olla niin sanotusta valmistelurikoksesta, ei varsinaisesta iskun suunnittelusta.

Kotimaa
Terrorismitutkija Leena Malkki.
Terrorismintutkija Leena Malkki.Yle

Terrorismin tutkija Leena Malkki ei pidä yllättävänä tietoa siitä, että keskusrikospoliisi on pidättänyt kolme miestä epäiltyinä terrorismirikoksista. Hänen mukaansa riskihenkilöiden määrän on katsottu olevan koko ajan kasvussa ja yhteyksien terroritoimintaan muuttuneen yhä läheisemmiksi.

– Sitten tietysti on tämä Syyrian tapahtuma tai tapahtumakulut, joiden seurauksena oikeastaan kaikissa Euroopan maissa odotetaan vähän varpaillaan sitä, millä tavalla tämä heijastuu takaisin päin.

– Sinänsä ei ole yllättävää, että näin tapahtuu, mutta toisaalta tämä on kyllä harvinaista Suomessa. Mielestäni pidätyksiä ei ole tehty kuin tapauksessa, jonka oikeudenkäynti alkoi tänään, Malkki sanoo.

Keskusrikospoliisi kertoi kiinniotettujen olevan Suomen kansalaisia. Heidän epäillään osallistuneen aseellisen ryhmän toimintaan ulkomailla.

Tiistaina otsikoissa on ollut myös Suomen ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti, jossa neljää ihmistä syytetään terrorismin rahoittamisesta.

Helsingin yliopiston tutkijan mukaan tämänpäiväisille pidätyksille voi olla monta syytä.

– Tässä ei välttämättä ole kyse iskun valmistelusta vaan kyse voi olla terrorismin rahoittamisesta tai rahoittamisessa auttamisesta tai terrorismiin kouluttautumisen rahoittamisesta.

– Terrorismirikosten suhteen on paljon laajempi joukko valmistelutekoja kriminalisoitu kuin suurimmassa osassa tai oikeastaan missä tahansa muussa rikollisuuden muodossa.

Malkki toteaa, ettei hän yllättyisi, jos vastaavia kiinniottoja tulisi lisää. Hän sanoo, että Suomessa "tämäntyyppistä toimintaa on ollut vähemmän kuin monissa muissa maissa", mutta itse toiminta ei ole riippuvainen maiden välisistä rajoista.

Suomi punnitsee kantaansa tulevina kuukausina

Euroopan muuttoliikeverkoston selvityksen mukaan terrorismiin liitetyiltä voidaan perua kansalaisuus seitsemässä Euroopan unionin maassa, kerrottiin aiemmin tiistaina.

Joissain maissa peruminen on mahdollista, jos henkilöllä on myös jonkin toisen maan kansalaisuus. Suomessa kansalaisuutta ei voi menettää terrorismiin tai muihin vakaviin rikoksiin syyllistymisen nojalla.

Malkin mielestä voi olla todennäköistä, että Euroopan maat kiristävät suhtautumistaan terrorismiin osallistuneisiin.

– Siihen on tällä hetkellä aika vahvasti paineita. En osaa sanoa, mihin päin se kääntyy. Suomessa muodostetaan seuraavien kuukausien aikana kanta siihen, miten asian kanssa meinataan toimia.

Hän katsoo kaksoiskansalaisuuden poisottamisen olevan yksi keino, josta kuitenkaan ei olisi laajamittaista hyötyä.

– Kansalaisuutta ei voi ottaa pois kuin niiltä, joilla on kaksi kansalaisuutta. Kaikilla ei sellaista ole.