Donneria uhkasivat Siperiassa nälkä ja paukkupakkanen

Kielten ja kulttuurien tutkija Kai Donner palasi tutkimusmatkaltaan Siperiasta tasan sata vuotta sitten. Tuliaisina oli poikkeuksellisia valokuvia ja harvinaisia äänitteitä. Matkoilla Donneria uhkasivat paleltuminen ja nälkäkuolema.

Kai Donner Siperiassa.

Kansallismuseon näyttelyssä on esillä valokuvia Kai Donnerin tutkimusmatkoilta Siperiaan. Pääosassa ovat hänen kohtaamansa ihmiset.

Yksi heistä on shamaani Kotšijader. Harvinainen valokuva on otettu rullafilmikameralla. Shamaanin äänen Kai Donner tallensi vahalieriölle.

– Siihen aikaan ei valokuvaus ollut tavallista. Varsinkaan shamaanit eivät tykänneet, että heistä otetaan kuvia. He pelkäsivät, että kamera vangitsee heidän sielunsa, sanoo Kansallismuseon intendentti Ildikó Lehtinen

Kuva: Kai Donner

Tutkimusmatka kesti kaksi vuotta

Kielentutkija, tutkimusmatkailija, kirjailija ja poliittinen vaikuttaja Kai Donner (1888–1935) oli vasta 23-vuotias lähtiessään ensimmäistä kertaa Siperian erämaahan vuonna 1911. Hänen päämääränään oli tutkia selkupin kieltä, josta aikaisemmin käytettiin nimitystä ostjakki-samojedi.

Alkuperäiskansojen luottamuksen Kai Donner saavutti elämällä heidän kanssaan.

Söin samaa ruokaa kuin he, nukuin samassa paikassa kun he. Näin olen oppinut tuntemaan heidän uskontoaan, ajatuksiaan ja kieliään

Kai Donner

– Hänellä oli hyvä suhde näihin ihmisiin. Hän kirjoitti: "Söin samaa ruokaa kuin he, nukuin samassa paikassa kun he. Näin olen oppinut tuntemaan heidän uskontoaan, ajatuksiaan ja kieliään".

Ensimmäinen Siperian tutkimusmatka kesti kaksi vuotta, toinenkin lähes vuoden. Satojen kilometrien välimatkat taittuivat hevoskyydillä, reellä ja veneellä. Pahimmillaan pakkanen kiristyi yli viidenkymmenen asteen ja myös Donner sai vakavia paleltumia. Toinen vitsaus oli nälkä.

– Vaikka hän aina varustautui todella hyvin ennen matkaa, aina ruoka ei kuitenkaan riittänyt. Ruokaa piti jopa kerjätä alkuperäisasukkailta. Olosuhteet olivat hyvin vaihtelevat. Siperia on äärimmäisyyksien maa, intendentti Ildikó Lehtinen kertoo.

Loputon kaipaus Siperiaan

Kirjailija, ohjaaja, Jörn Donnerin isän, Kai Donnerin valokuvia on koottu näyttelyn yhteydessä ilmestyvään valokuvateokseenKai Donner Linguist, ethnographer, photographer. 

Hän sanoi, että unohti kaikki kokemansa vastoinkäymiset. Jälkeenpäin matkat olivat kuin satumaailma, jossa kumisee shamaanirumpu

Ildikó Lehtinen

– Hän otti valokuvat todella pikaisesti. Ne olivat toiminnallisia, eikä hän lavastanut kuvia lainkaan. Samasta kohteesta saattaa olla aika paljon kuvia.

Ildikó Lehtisen mukaan Kai Donnerille jäi loputon kaipaus Siperiaan.

– Hän sanoi, että unohti kaikki kokemansa vastoinkäymiset. Jälkeenpäin matkat olivat kuin satumaailma, jossa kumisee shamaanirumpu. Niin hän tunsi.

Seikkailuja Siperiassa, Kai Donnerin valokuvia 1911–1914 -näyttely on avoinna Kansallismuseossa 10.10.2014–1.2.2015.