Pakolaisongelma nostaa äärioikeiston suosiota Italiassa

Italiaan on tämän vuoden aikana saapunut yli 150 000 maahanpyrkijää. Samassa ajassa maahanmuuttovastaisen Pohjoisen Liiton kannatus on kaksinkertaistunut. Yle tapasi puolueen puheenjohtajan Matteo Salvinin Roomassa.

Ulkomaat
Pohjoisen liitto -puolueen johtaja Matteo Salvini puhumassa kannattajilleen
Pohjoisen liitto -puolueen johtaja Matteo Salvini puhumassa kannattajilleen kampanhakiertueellaan Firenzessä 16. huhtikuuta.Maurizio Degl'Innocenti / EPA

– Miksei Italia puolusta rajojaan, kuten muut EU-maat tekevät? Sen sijaan noukimme laittomat maahantulijat merestä ja se maksaa meille 1,2 miljardia euroa vuodessa, laukoo kärkkäistä lausunnoistaan tunnettu europarlamentaarikko Salvini.

Italiaan meriteitse suuntautuva muuttoliike on kuitenkin ollut Salvinille ja Pohjoisen Liitolle todellinen lottovoitto. Korruptioskandaalien ja pitkäaikaisen hallituskumppanin Silvio Berlusconin poliittisen alamäen myötä jo lähes unohduksiin vaipunut Pohjoisen Liitto on jälleen otsikoissa.

Tuorein mielipidemittaus antaa Pohjoisen Liitolle yli kahdeksan prosentin kannatuksen. Tämä johtuu suureksi osaksi siitä, että puolue sanoo ääneen sen, mitä monet italialaiset ajattelevat: Rajoittamaton maahanmuutto saa riittää.

– Minulla ei ole mitään niitä viittä miljoonaa ulkomaalaista vastaan, jotka asuvat ja tekevät töitä Italiassa, sekä puhuvat kieltämme. Mutta sadat tuhannet laittomasti maahan tulleet pitäisi laittaa heti seuraavalle lennolle kotimaihinsa, Salvini jatkaa.

Pohjoisen Liitto on vanhin Italian parlamentissa olevista puolueista. Tämä tosin johtuu Italian rikkonaisesta puoluekentästä, sillä puolue perustettiin vasta vuonna 1989 vastustamaan Italian keskusvaltaa ja ajamaan pohjoisten osavaltioiden itsenäistymistä.

Vuosien saatossa itsenäistymishalut kuitenkin laantuivat, mutta Skotlannin kansanäänestys herätti ne uudelleen henkiin. Tähtäimessä on ensimmäisenä kansanäänestys Veneton maakunnan itsenäistymisestä. Keskusvaltaa ei vastusteta pelkästään Italiassa vaan myös Euroopan-laajuisesti – Pohjoisen Liitto ajaa Italian eroa eurosta sekä vastustaa vallan keskittymistä Brysseliin.

Vaikka puolueen kannatus on pakolaistilanteen kiristymisen vuoksi noussut koko Italiassa, on Pohjoisen Liitto edelleen nimensä mukaisesti ennen kaikkea pohjoisitalialainen puolue – monilla pohjoisen alueilla sen kannatus on jopa 30 prosenttia. Suurin osa sen kannattajista, 80 prosenttia, on miehiä, ja monet heistä yli 50-vuotiaita.

Nostaakseen edelleen kannatustaan, Pohjoisen Liiton pitää siirtyä yhä enemmän oikealle. Populistinen Viiden Tähden Liike on vienyt siltä erityisesti nuorten poliittista keskusvaltaa vastustavien äänestäjien ääniä. Kasvua löytyy sen sijaan koko Italiasta maahanmuuttoa vastustavien äänestäjien joukosta.

– Me olemme valmiit yhteistyöhön kenen kanssa tahansa edistääksemme omia arvojamme, Salvini toteaa. Käytännössä tämä tarkoittaa yhteistyötä vielä Pohjoista Liittoakin oikeammalla olevien liikkeiden kanssa.

Euroopan tasolla tämä näkyi päätöksessä siirtyä europarlamentissa englantilaisen UKIP-puolueen johtamasta Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa –ryhmästä tiukemman linjan ranskalaisen Kansallisen rintaman kumppaneiksi. Italiassa taas Pohjoisen Liitto on viritellyt yhteistyötä fasistisen Casapound-liikkeen kanssa.

Mikäli Matteo Salvini onnistuu luomaan Italiaan Ranskan mallin mukaisen Kansallisen rintaman vastustamaan maahanmuuttoa, on Pohjoisen Liitolla mahdollisuus nostaa kannatustaan edelleen. Se kuitenkin edellyttää profiloitumista kansalliseksi, ei alueelliseksi puolueeksi. Se myös edellyttää, ettei yli 20 prosentin suosiota nauttiva Viiden Tähden Liike profiloidu aiempaa vahvemmin maahanmuuttovastaiseksi puolueeksi, mikä ei ole lainkaan poissuljettua.

Petri Burtsov, Yle Uutiset, Rooma
Twitter: @pburtsov