Näkökulma: Katainen ja Pierre

Katainen nyökkää talouspolitiikassaan sovinnollisesti vasemmiston suuntaan. Komissiossa on tultava toimeen sosialistien kanssa. Kuten kuuden puolueen hallituksessakin.

Ulkomaat
Euroopan parlamentti kuuli Jyrki Kataista Brysselissä tiistaina.
Euroopan parlamentti kuuli Jyrki Kataista Brysselissä tiistaina.Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva

Komissaariehdokas Jyrki Katainen ei ole pääministeri Katainen.

Euroopan parlamentin kolmituntisessa tentissä kuultiin jatkuvalla toistolla, että EU tulee investoimaan 300 miljardilla julkista ja yksityistä rahaa. Jo alkusanoissaan Katainen sanoi, että liian tiukat leikkaukset voivat viedä taloudelta mahdollisuuden kasvaa. Talouskuria ei ole unohdettu, mutta aika kauas siitä on ajauduttu.

Kompassisuunta on toinen kuin talouden vakauttamisen aikana. Nytkään veronmaksajien rahaa ei saa Kataisen mielestä tuhlata, mutta julkista rahaa voidaan käyttää sytykkeenä, jotta yksityiset investoinnit saadaan liikkeelle.

Kataisella tulee komissiossa olemaan uusi läheinen työkaveri. "Pierre sanoi." "Me Pierren kanssa". "Olen samaa mieltä kuin Pierre." Pierre Moscovici on Ranskan talouskomissaariehdokas, jonka pelättiin joutuvan Kataisen kanssa kaksintaisteluun heti ensi tapaamisella. Moscovici on sosialisti, jonka valtiovarainministeriaikana Ranska tuotti budjettivajetta.

Katainen ja Moscovici sanoivat parlamentille saman virkkeen: On turha tuhlata aikaa taisteluun siitä, mistä ollaan eri mieltä; keskitytään siihen mistä ollaan samaa mieltä. Periaate kuulostaa samalta kuin Kataisen kuuden puolueen hallituksella. Samaa mieltä oltiin siitä, että haluttiin olla hallituksessa. Nyt halutaan olla komissiossa.

Yksimielisyys on yritettävä löytää myös keinoista, joilla Euroopan talous saadaan liikkeelle.

Katainen ei politiikan aallokossa ole koskaan heilahtanut kovin oikealle. Nyt hän näyttää olevan vielä aiempaakin keskemmällä.

Katainen kuvaili salille taustaansa: "Suomi on hyvinvointivaltio. Suomessa tasa-arvo on perusperiaate. Suomessa yksikään puolue ei halua romuttaa hyvinvointivaltiota. Hyvinvointivaltion kaveri on kilpailukyky. Hyvinvointiyhteiskunta on päämäärä, markkinatalous vain väline."

Katainen vakuuttaa olevansa eurooppalainen. Herätyksen hän on saanut Erasmus-opiskelijana. Katainen muistutti, että puolusti tukipaketteja kuuden puolueen hallituksessa, vaikka se ei ollutkaan helppoa.

Katainen on joutunut kääntämään takinhihaa talousnäkemyksissään, mutta Eurooppa-politiikassa ankaramman käännön ovat joutuneet tekmään Suomen sosiaalidemokraatit. Harva haluaa muistella, kuinka sosiaalidemokraatit vaativat Kreikalta vakuudet. Solidaarisuuden nimissä, nyt kannattaa olla hiljaa.