Anvian hallintoneuvoston puheenjohtaja toivoo parasta ja pelkää pahinta

Kilpailu viestintäteknologiayhtiö Anvian omistuksesta käy kuumana vielä tänään keskiviikkona. Elisan tarjous ostaa Anvian osakkeita päättyy. Anvian hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Luukko pohtii, onko Anvian osakkeesta tarjottu hinta oikea, mitä mahdollisuuksia uudet omistuskuviot tuovat ja toivoo, että yhtiön työpaikat ja osaaminen säilyvät Pohjanmaan alueella.

talous
Anvia
YLE/ Hans-Mikael Holmgren

Syksyn puheenaihe on ollut viestintäteknologiayhtiö Anvian (ent. Vaasan Läänin Puhelin) tulevaisuus. Elokuun lopussa uutisoitiin Elisan ostaneen Ilkka-yhtymän, Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin, Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan, Atrian, Itikan ja Katternö Groupin osuudet yhtiöstä. Myöhemmin Elisa osti vielä eläkevakuutusyhtiö Eteran osakkeet Anviasta ja näin suurella osakemäärällä Anviasta tuli Elisan osakkuusyhtiö.

– Kylllä se pieni yllätys oli. Olin olettanut, että nämä vahvat eteläpohjalaiset toimijat pitäisivät omistuksensa, mutta se ei ollut heille strategisesti tärkeää, pohtii Anvian tänä syksynä tehtävässään aloittanut hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Luukko ja arvelee osakkeiden ostotarjouksen olleen myyjien kannalta houkuttelevan korkea.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että halvalla meni, mutta tietenkin, jos myyjä on tyytyväinen ja ostaja on tyytyväinen, niin hinta on oikea, Luukko sanoo.

Alueelliset työpaikat tärkeyslistan kärkipäässä

Syitä Elisan kiinnostumiselle Anviasta Juha Luukko löytää monia.

– Tämä on erinomaisessa kunnossa oleva yhtiö. Laajakaistaa on kaivettu miljoonien edestä ja Anvialla on tavoittena laajentua valtakunnalliseksi Watson-palvelulla. Tämä on hyvä osingonmaksaja omistajille, hyvä työllistäjä ja tehnyt hyvää tulosta, Luukko luettelee.

Anvian halliintoneuvoston puheenjohtaja näkee Elisassa mahdollisuuksia – kunhan asioista käydään aitoa keskustelua yhtiöiden välillä. Uhkakuviakin on.

– Toivomme yhteistyön kättä ja uusia mahdollisuuksia. Pelkona on, että päällekkäisiä toimintoja ruvetaan karsimaan ja työpaikat vähenevät, alueellinen työllisyys heikkenee ja osaaminen katoaa tältä alueelta. Toivotaan, ettei sellaista pelkoa ole, Juha Luukko pohtii.

Taloudelliseen tilanteeseen sopeuttavat toimet eivät ole Anviallakaan täysin vieraita.

– Ala on kovin kilpailtu ja kannattavuutta pitää pystyä pitämään yllä. Mietitään koko ajan, onko päälllekkäisyyttä, josta voi karsia ja siksi Anvia on joutunut käymään yt:itä kuten kaikki muutkin, Juha Luukko sanoo.

Alueelliset työpaikat ja niiden säilyminen ovatkin yksi asia, jota Luukko pitää tärkeänä. Hän jaksaa uskoa yhtiön tulevaisuuteen.

– Näen (Anvian) dynaamisena, osittain paikallisena, internetpalveluja tuottavana tekijänä ja uskon, että myös kansallisena palveluntuottajana, Luukko sanoo.

Pidä vai luovu?

Elisan tarjous ostaa Anvian osakkeita sen osakkeenomistajilta 2 000 euron hintaan on voimassa vielä tänään keskiviikkona 8. lokakuuta. Se, millaisen vastaanoton Elisan tarjous on saanut, selviää torstaina ostotarjouksen umpeuduttua. Elisan omistus Anviasta nousi eläkevakuutusyhtiö Eteran osakkeiden oston myötä jo kuitenkin 24 prosenttiin.

– Kipupiste oli jo 20 prosenttia, kun Anviasta tuli Elisan osakkuusyhtiö. Se tarkoittaa, että Elisalla on jo ajatuksia Anvian varalle ja ainakin arvioita siitä, miten Anviaa lähdetään viemään eteenpäin. Keskusteluja on jo käytykin operatiivisen hallinnon kesken. Niistä kuullaan varmasti pian, Juha Luukko sanoo.

– Itse näen, että tällä hinnalla osake kannattaa pitää itsellä ja sitä kautta pitää yllä paikallista omistusta. Toki jokainen omistaja tekee päätöksen omista näkemyksistään ja lähtökohdistaan, Juha Luukko pohtii.

– Pidä vai luovu – näkisin, että pidä.

Kilpailu Anvian osakkeista on käynnissä. Suurin osa pohjalaisista kunnista on kieltäytynyt luopumasta osakkeistaan. Niiden omistus on kuitenkin vain alle prosentin luokkaa. Iso osa Anvian osakkeenomistajista on vielä yksityisiä henkilöitä, puhelinosakkeen omistajia.

Anvian työntekijät ovat pyrkineet keräämään osakkeenomistajien valtakirjoja, joiden avulla pystyisivät edustamaan näitä tulevissa yhtiökokouksissa. Työntekijät kokevat puolustavansa siten yhtiön paikallista omistusta.

Miten yhtiökokouksessa käy?

– Tätä on vielä hankala spekuloida. Osakkeenomistaja voi tulla yhtiökokoukseen ja äänestää sillä omalla osakkeellaan tai kirjoittaa edusmiehelleen valtakirjan, Luukko sanoo.

Anvian hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Luukkoa haastatteli Yle Pohjanmaan toimittaja Elina Niemistö.