Pelkosenniemellä valtionpalvelut saman katon alla

Pelkosenniemellä on otettu hyvin vastaan kirkonkylällä kokeiltavana oleva valtion viranomaispalvelujen asiointipiste. Valtion palvelut ovat nyt saman katon alla kunnantalolla. Kuntalaisten mielestä siellä on helppo asioida.

Pelkosenniemi
Mervi Pääkkö
Pelkosenniemen vs. kunnansihteerinä aloittava Mervi Pääkkö tutustuu kunnantalon aulassa olevaan asiointipisteeseen. Asiointipisteessä kuntalainen voi hoitaa monia valtion viranomaistoiminnan piiriin kuuluvia asioita. Pelkosenniemellä on yksi viidestä palvelun kokeilupisteistä Suomessa. Yle / Jorma Korhonen

Asiointipiste tuli täyttämään aukkoa, joka on syntynyt, kun valtio on lakkauttanut perinteisiä palvelujaan Pelkosenniemeltä.

– Tähän on nyt tyydyttävä ja toimiihan tämä, tuumasi nuorehko nainen, joka sanoi poikenneensa asiointipisteessä jo useamman kerran.

Pelkosenniemen kunnantalolle keskitettyinä ovat nyt Kansaneläkelaitoksen, verohallinnon, maistraatin ja TE-toimiston palvelut sekä myös poliisin lupapalvelut.

Pelkosenniemen kokeiluhanketta vetävä Jari Tervo uskoo, että valtiovarainministeriön järjestämä pilotointi johtaa siihen, että palvelusta tulee pysyvä käytäntö koko maahan. Siitä säädetään lailla. Lapissa yhteispalveluun on määrä mennä laajemmin vuonna 2016.

Pelkosenniemen lisäksi yhteispalvelun toimivuutta kokeillaan neljässä muussa Suomen kunnassa: Mikkelissä, Saarijärvellä, Paraisilla ja Oulun alueella Kiimingissä. Kunta saa valtiolta korvauksen julkisen hallinnon asiakaspalvelutehtävien hoitamisesta. Kunnat vastaavat palvelupisteistä

Kunnat myös vastaavat yhteisten asiakaspalvelupisteiden perustamisesta ja ylläpitämisestä.

– Tärkeintä on, että asiakas saa täällä mukana olevien viranomaisten kattavat asiakaspalvelut, Tervo tähdentää.

Asiointipisteessä asiakkaita avustaa tehtävään koulutettu, kunnan palveluksessa oleva palveluneuvoja. Heitä voi olla useampiakin.

– Kun palvelu edellyttää toimialan laajaa tuntemista, niin siihenkin apu löytyy. Se löytyy vaikka etäyhteydellä viranomaisen palveluksessa olevalta asiantuntijalta, sanoo Pelkosenniemellä palveluneuvojana toimiva Lea Kaipainen.