1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Pekkala

Pekka Pekkala: Muistatko vielä Nokian hullun huulipunapuhelimen?

Kuka muistaa vielä ajan, kun uudet kännykkämallit olivat jännittäviä? Tässä kunnostautui erityisesti Nokia, joka leikki puhelimen muodolla ehkä enemmän kuin yksikään muu kännykkävalmistaja koskaan, muistelee Pekka Pekkala blogissaan.

Pekka Pekkala
Pekka Pekkala.
Pekka Pekkala.Flaminia Fanale

Yhtiöllä riitti rohkeutta tehdä 3650:n näppiksestä pyöreä (siirryt toiseen palveluun) ja 6800-mallissa (siirryt toiseen palveluun) se kääntyi esiin puhelimen yli. 7600 (siirryt toiseen palveluun) näytti täysin Star Trekistä tipahtaneelta ja 7280-huulipunapuhelin (siirryt toiseen palveluun) oli suoraan James Bondin naispahiksen käsilaukusta.

Jos Nokian jättimäistä tuotevalikoimaa katsoo jälkikäteen, ei ole ihme että niiden ohjelmisto oli usein yhtä paljon jäljessä kuin muotoilu edellä. Apple onnistui usean vuoden suunnittelun tuloksena luomaan yhden loistavan käyttöliittymän yhteen puhelimeen. Se kopioitiin lähes sellaisenaan myös tablet-tietokone iPadiin.

Vaikka oululainen Symbian-äijäkoodari vastaisi kymmentä kalifornialaista iOS-ituhippiä, tehtävä oli silti mahdoton. Jokaiseen Nokian puhelimeen ei ehditty tehdä parasta mahdollista käyttöliittymää. Joten iso osa puhelimista jäi hauskan proton asteelle.

Applen menestyksen tuloksena meillä on sitten ns. normikännykkä. Littana levy jossa on kosketusnäytöllä kuvakkeita. Uutuuspuhelimet erottaa vanhoista puhelimista sillä, että ne ovat vähän edellisiä littanampia. Ja niissä on isompi näyttö, jossa näkyy enemmän kuvakkeita.

Mieleen tulevat väistämättä kotitietokoneet, joista tuli 90-luvulla Windowsin myötä persoonattomia kodinkoneita. Kalliin merkkikoneen sijaan moni osti puolet halvemman kloonikoneen, jossa oli sama osat sisällä kuin kalliimmassakin.

Jos Nokian jättimäistä tuotevalikoimaa katsoo jälkikäteen, ei ole ihme että niiden ohjelmisto oli usein yhtä paljon jäljessä kuin muotoilu edellä.

Nyt sama on käymässä myös kännyköille. Samsungin tai Applen laitteen sijaan taskuun voi sujahtaa esimerkiksi OnePlus One (siirryt toiseen palveluun), jota sen kiinalainen valmistaja myy suoraan verkossa. Puolta halvempi puhelin on kaikin tavoin kilpailukykyinen kuuluisimpien veljiensä kanssa.

Toki markkinoilla on edelleen tilaa myös kalliimmille tai erikoistuneemmille puhelimille. Applen uusi – isompi ja littanampi – iPhone 6 myi ensimmäisenä viikonloppunaan hurjat 10 miljoonaa kappaletta (siirryt toiseen palveluun).

Yksi myyntivaltti tulevaisuudessa lienee yksityisyys. Tälle markkinalle on tullut jo Blackphone (siirryt toiseen palveluun). Se ei ole yhteydessä Googleen eikä se jaa sijaintietojasi karttasovelluksen avulla kenellekään.

Toinen trendi on ympäristöystävällisyys. FairPhone (siirryt toiseen palveluun) yrittää olla nimensä mukaisesti reilun kaupan kännykkä. Hollantilaisen firman ideoimaa puhelinta on myyty jo yli 50 000 kappaletta, joten kyse ei ole mistään ekohippien horinasta.

Phonebloks (siirryt toiseen palveluun) ajaa samaa ideaa mutta eri näkökulmasta: entä jos puhelin olisikin päivitettävä, eikä vanha menisi roskiin esimerkiksi liian hitaan prosessorin takia? Idea oli niin hyvä, että myös kännykkäjätti Google innostui (siirryt toiseen palveluun) siitä.

Ehkäpä kännyköiden osalta Nokian kaltainen leikkiminen on jo ohi. Kohta jokaisella on taskussa ruma IP- ja räjähdyssuojattu äijäpuhelin (siirryt toiseen palveluun), joka ei mene rikki ja jonka akku kestää ikuisuuden. Oikeastaan nuo kaksi ominaisuutta ovat jännittävimpiä uutuuksia vuoden 2014 kännykkämalleissa.

Pekka Pekkala
Kirjoittaja työskentelee Valtioneuvoston verkkoviestintäpäällikkönä ja kirjoittaa vapaa-aikanaan teknologiasta ja mediasta.