Pururadalle voi mennä koiran kanssa, mutta ei mopolla

Järjestyslaki kieltää koirien irtipidon kaupunkialueella esimerkiksi kuntopolulla, mutta hihnassa olevan koiran kanssa saa pururadoilla kirmailla – kesäaikaan. Kajaanissa ongelmaksi on Pöllyvaaran ulkoilualueella tullut mopoliikenne.

kuntoradat
Pöllyvaaran ulkoilualueen kieltokyltit.
Katja Oittinen / Yle

Kajaanissa Pöllyvaaran ulkoilualueella Nakertajasta Kuurnaan ja Komiaholle pururadan kautta oikaisevat mopoilijat tuskastuttavat ulkoilijoita ja lähialueen asukkaita. Kajaanin kaupungin puistot ja ulkoilualueet tulosyksikön päällikkö Jouko Hukkanen kertoo, että moporallista on tullut palautetta hänellekin.

– Mopot ajavat reippaasti ja railakkaasti kovalla vauhdilla pururataa pitkin. Mopon kanssa kohtaaminen saattaa yllättää pururadalla liikkuvan, mutta vahinkoja ei ole tietooni tullut. Ei tämä nyt ihan superriesa onneksi ole, mutta siitä tulee aika ajoin palautetta.

Kajaanin poliisiasemalta ylikonstaapeli Veli Karjalainen kertoo, että alkukesästä Pöllyvaaran pururadalla ajavista mopoista tuli ilmoituksia myös poliisille. Sittemmin mopo-ongelmaa on ollut etenkin Kätönlahdessa ja Laajankankaalla Teerikadun alueella koulujen läheisyydessä.

Irti olevat koirat ongelma joskus

Järjestyslain pykälään 14 on kirjattu, että koiran omistajan tai haltijan on pidettävä huolta,ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle taimuulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

Pöllyvaaran ulkoilualueen pääsisäänkäynti.
Kajaanin Pöllyvaaran ulkoilualueen pääsisäänkäynti Paltaniementien varressa.Katja Oittinen / Yle

Kajaanissa Pöllyvaaran pääsisäänkäynnillä on koirien mukaan ottamisesta ulkoilualueelle erilaisia kylttejä, joiden tulkitseminen voi tuottaa päänvaivaa.

Kesäaikaan voi koiran kanssa kulkea Pöllyvaarassakin pururadalla ja metsäpoluilla, kunhan koira pidetään kytkettynä.

Jouko Hukkanen

– Kyltit ovat siinä kesät ja talvet, ja tarkoittavat sitä, että kun ulkoilualueella on talvella kunnossapidetyt ladut, niin niillä ei voi koiran kanssa liikkua kuin lauantai- ja sunnuntai-iltaisin tunnin verran, kertoo Kajaanin kaupungin puistot ja ulkoilualueet tulosyksikön päällikkö Jouko Hukkanen.

– Kesäaikaan voi koiran kanssa kulkea Pöllyvaarassakin pururadalla ja metsäpoluilla, kunhan koira pidetään kytkettynä. Talvisin on joskus ollut ongelmia irti olevien koirien kanssa tuollakin alueella, ja siitä on suukopua ollut.

Hukkanen kertoo, että suosituimpia ulkoilualueita ovat kaupungin kevyen liikenteen väylät. Niillä kiinni olevien koirien kanssa voi liikkua vapaasti, ja ajaa rajoitetusti myös mopoilla.