Mistä bakteerit tulevat? – Sipoon vesitorni tutkitaan suurennuslasilla

Sipooseen ja Helsingin Östersundomiin veden johtavan Söderkullan vesitornin vedestä löydettiin ulosteperäistä kolibateeria viimeksi elokuussa. Niiden alkuperä jäi kuitenkin selvityksistä huolimatta mysteeriksi. Nyt tornin vedestä on löytynyt taas bakteeria – entistä suurempina pitoisuuksina.

Kotimaa
Vettä lasketaan hanasta. Vesi ryöppyää lasin reunan yli.
Antti Heikinmatti / Yle

Ruoka- ja juomavesi tulee edelleen keittää Etelä-Sipoossa ja Helsingin Östersundomin alueella. Keittokäsky tuli tiistaina iltapäivällä, kun vesilaitoksen valvontanäytteestä todettiin alustavasti löytyneen ulosteperäistä kolibakteeria.

Viimeksi bakteeria löydettiin saman vesitornin vedestä elokuussa. Tuolloin vesitorni tyhjennettiin ja puhdistettiin. Bakteerien alkuperää etsittiin konsultin avulla, mutta tuloksetta. Tuolloin vedenkeittokäskyä ei annettu, mutta tällä kertaa tilanne on mahdollisesti vakavampi.

Tämä täytyy saada pois päiväjärjestyksestä.

Tuusulan seudun vesilaitoskuntayhtymän toimitusjohtaja Unto Tanttu

– Nyt bakteeria on löydetty suurempina pitoisuuksina, joten ajattelimme kiinnittää asiaan enemmän huomiota. Tämä täytyy saada pois päiväjärjestyksestä, sanoo Tuusulan seudun vesilaitoskuntayhtymän toimitusjohtaja Unto Tanttu.

Mahdollisesti saastunutta vettä juotu jo monta päivää

Bakteerit löydetään vesinäytteistä aina viiveellä, joten jos vesi on saastunutta, sitä on juotu Sipoossa ja Östersundomissa jo monta päivää.

– Terveysviranomaisten mukaan mitään epidemioita ei ole syntynyt ainakaan tiistai-iltapäivään mennessä, Tanttu sanoo.

On toistaiseksi täysin auki, mistä saastunut vesi pääsee vesitornin juomaveden sekaan. Epäilyt kohdistuvat vesitornin kattorakenteeseen ja sadevesipoistojärjestelmään. Sade- ja sulamisvesi johdetaan viemäriin sisäkautta ja on mahdollista, että jossain kohtaa vesi vuotaa juotavaksi tarkoitetun veden sekaan.

– Tämä on epäily numero yksi ja aiotaan nyt tutkia suurennuslasin kanssa. Toki on muitakin mahdollisuuksia, Tanttu sanoo.

Söderkullan vesitorni ei ole erityisen vanha, noin 20 vuoden ikäinen.

– Söderkullan tornissa ei ole aiemmin (ennen elokuuta) ollut mitään ongelmaa. Tämä tuli täytenä yllätyksenä, Tanttu toteaa.

Vesitorni on nyt tyhjennetty ja eristetty verkosta. Hanavesi Sipooseen ja Östersundomiin tulee Nikkilän pumppaamosta. Vedenkeittokäsky on silti edelleen voimassa.

_Päivitys 8.10.2014 klo 10:45: Jutussa puhuttiin aiemmin Helsingin Itäsalmesta. Sana Itäsalmi on vaihdettu Östersundomiksi, joka on alueen virallinen nimi. _