Hyppää sisältöön

Kolumbuksen löytöretken lähtösatama löytyi Espanjassa

Arkeologisia todisteita satamasta on löytynyt Palos de la Fronterasta, josta Kristoffer Kolumbus lähti Amerikan löytämiseen johtaneelle matkalleen.

Piirustus tutkimusmatkailija Kristofer Kolumbuksesta (1451-1506). Kuva: AP Graphics Bank

Espanjalaistutkijat kertovat löytäneensä Palos de la Fronterasta Etelä-Espanjasta paikan, josta Kristoffer Kolumbus lähti löytöretkelleen vuonna 1492.

Tutkijat päättelivät jo vuonna 1992 epäsuorien todisteiden avulla, että Kolumbuksen lähtösatama sijaitsi kyseisellä alueella, mutta nyt tästä on löydetty todisteita, professori Juan Manuel Campos Huelvan yliopistosta kertoo muun muassa Latin American Herald Tribune ja The Local -nettilehtien mukaan.

Historiallisten lähteiden mukaan satamassa sijaitsi telakka, La Fontanillaksi kutsuttu makean veden lähde, keramiikkatyöpaja ja riutta.

Tuoreissa tutkimuksissa on löydetty jäänteitä seitsenuunisesta keramiikkatyöpajasta sekä riutta, minkä tutkijat katsovat vahvistavan paikan Kolumbuksen lähtösatamaksi. Tutkimusryhmä on löytänyt myös majatalon, tavernan ja varaston jäänteitä.

Riutan löytyminen on heidän mukaansa erityisen tärkeää, koska sen avulla asiantuntijat voivat määritellä sataman täsmällisen sijainnin. Riutta oli sataman tullialue ja paikka, jossa Kolumbus neuvotteli matkansa järjestelyistä.

– Olemme löytäneet paikan, jossa Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan värvänneen merimiehiä Amerikan-tutkimusretkelleen, Campos sanoo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tutkijat jatkavat vielä kaivauksia alueella, minkä jälkeen löydöt tutkitaan laboratoriossa.

Palos de la Frontera on jo ilman arkeologisia todisteitakin ollut Kolumbusta koskevan tutkimuksen keskuspaikka.

Pormestari Carmelo Romero toivoo nyt, että Kolumbuksen lippulaivan Santa Marian ja laivueen kahden muun aluksen, Pintan ja Niña hylyt löydettäisiin ja tuotaisiin kaupunkiin.

Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä luuli jo toukokuussa löytäneensä Santa Marian, mutta YK:n tutkimusten mukaan kyse ei ole Kolumbuksen lippulaivasta, vaan myöhempää perua olevan aluksen hylystä.

Kolumbus lähti 3. elokuuta 1492 etsimään lyhyttä reittiä Aasiaan, mutta päätyikin Amerikkaan. Santa Maria upposi joulupäivänä 1492 Haitin pohjoispuolella.

Yhdysvalloissa vietetään maanantaina Kolumbuksen päivää sen kunniaksi, että Kolumbus saapui ensimmäisen kerran Amerikan mantereelle 12. lokakuuta 1492. Vuodesta 1971 lähtien juhlapäivää on vietetty lokakuun 12. päivän sijaan lokakuun toisena maanantaina.