Suomalaiselta mestarikokilta venäjänkielinen keittokirja: Karjalaisia herkkuja kolmella mausteella

Joensuulainen tunnettu ja arvostettu keittiömestari Tarmo Wasenius on julkaissut venäjänkielisen keittokirjan, joka opastaa kokkaamaan karjalaisen keittiön herkkuja pääkokin mukaan. Venäjällä kirjasta on otettu 10 000 kappaleen painos.

Kotimaa
Kanipaisti á la Tarmo Wasenius.
Jouki Väinämö / Yle

Tarmo Wasenius on kypsytellyt kirjaa jo pitkään, koska hän on toiminut vuosikausia kahden petroskoilaisen ravintolan, Karelskaja Gornitzan ja kalaravintolan, pääkokkina. Menneenä kesänä hän lähti mukaan myös Äänisen Kizhin saarelle avattuun ravintolaan.

Tarmo Wasenius on monessa mukana. Joensuussa Wasenius opettaa ja valmentaa Pohjois-Karjalan ammattiopistossa tulevia kokkeja sekä pyörittää omaa juhlapalvelua. Wasenius on lisäksi Pohjois-Karjalan Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja ja esimerkiksi Paistinkääntäjien Kalevalan voutikunnan varakyökkineuvos.

Karjalainen keittiö -keittokirja on syntynyt niiden ruokalistojen pohjalta, joita Wasenius on laatinut vuosien aikana Petroskoissa toimiville ravintoloille. Ravintolan listalla on noin 70 ruoka-annosta, ja menu päivitetään kahdesti vuodessa.

Rajaton ruoka

Tarmo Wasenius puhuu suurella rakkaudella karjalaisesta ruoasta, joka ei tunne valtioiden ja poliittisten liittoutumien rajoja. Hän muistuttaa, että itse Karjalastakin vain 25 prosenttia on Suomen puolella ja loput venäjällä.

Karjalainen keittiö pitäisi saada ykköskeittiöksi Suomessa.

Tarmo Wasenius

– Karjalainen keittiö pitäisi saada ykköskeittiöksi Suomessa, Wasenius sanoo.

Wasenius on tehnyt noin 130-sivuisen keittokirjan ruoasta kiinnostuneille ihmisille.

– Tässä on karjalaista keittiötä vähän uudella tapaa. On helppoja ruokaohjeita ja helppoja raaka-aineita. Tämä on muuten ensimmäinen Venäjällä ilmestynyt karjalainen keittokirja, jossa on värikuvia.

Kolmella mausteella 

Tarmo Wasenius esittelee kirjassaan ruokia, jotka tehdään niistä raaka-aineista, joita on joko ajankohtaan tai paikkaan liittyen tarjolla. Lisäksi tyypillistä on se, että ruokien valmistamiseen käytetään yleensä vain kolmea maustetta: pippuria, laakerinlehteä ja suolaa.

Kun Karjalassa ollaan, ruokia ei siis kyllästetä ja aateloida valkosipulilla!

Kirja sisältää reseptit ja ohjeet muun muassa lohi- ja tattikeiton, uunissa kypsennetyn mädin, kellarin herkun, täytettyjen blinien, kani- ja jänispaistin, riistapadan sekä taikinoidun porsaanpihvin valmistamiseen.

Ohjeita höystetään kuvin, joista osa opastaa vaiheittain, miten esimerkiksi liha leikataan tai pata saa taikinakuoren.

Keittokirjaa myydään tällä hetkellä Venäjän Karjalassa ja Pietarissa. Waseniuksen toiveissa on saada kirja myyntiin myös joensuulaisiin kauppoihin ja hotelleihin, joissa käy paljon venäläisiä matkailijoita. Kirja on tarkoitus kääntää suomeksi.