Kivulias hyttysten levittämä tauti rampauttaa Karibiaa – Jamaikalla kolmannes lapsista sairastunut

Chikungunya-tauti alkoi levitä viime joulukuussa St. Martinin saarella. Nyt tautia on lukuisilla saarilla. Jamaikalla koko kansantalous kärsii taudista

terveys
Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa puhdistettiin koulun luokkahuonetta osana Chikungunya-taudin vastaisia toimenpiteitä. Kuva on otettu 30. syyskuuta 2014.
Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa puhdistettiin koulun luokkahuonetta osana Chikungunya-taudin vastaisia toimenpiteitä. Kuva on otettu 30. syyskuuta 2014.Santi Donaire / EPA

Moniin Karibian saarivaltioihin on tämän vuoden aikana levinnyt Chikungunya-virustauti. Karibian alueen terveysviranomaiset totesivat jo keväällä Chikungunyan leviävän epidemian tavoin.

Jamaikan hallitus kertoo, että noin 30 prosenttia maan koululaisista on joutunut jäämään taudin takia pois koulusta. Tilanne on pahin pääkaupungin Kingstonin alueella ja sen lähiseudulla. Valtion virastojen ja oikeuslaitoksen toiminta, samoin koko saarivaltion talouselämä ovat häiriintyneet Chikungunya-taudin takia.

Chikungunya-virusta levittävät Aedes Aegypti -lajin hyttyset. Niiden munat kehittyvät seisovassa vedessä.

Jamaikan viranomaiset ovatkin aloittaneet kampanjan, jonka myötä asukkaita kehotetaan hävittämään kaikki, pienimmätkin seisovan veden lätäköt. Kukkaruukut kehotetaan tyhjentämään pari kertaa viikossa, tekemään reikiä roskiin heitettäviin säilyketölkkeihin, estämään veden kertyminen ulkona lojuviin autonrenkaisiin, peittämään vedensäilytysastiat jne.

Chikungunya aiheuttaa korkeaa kuumetta ja kovaa nivelkipua erityisesti käsissä, ranteissa ja jaloissa. Pahimmillaan oireet voivat kestää kuukausia, jopa vuosia. Chikungunya paranee aikanaan itsestään. Siihen ei ole parantavaa lääkettä eikä rokotetta.

Chikungunya ei kuitenkaan yleensä ole yhtä vaarallinen tauti kuin dengue-kuume, jota samat hyttyset levittävät.

Dengue-kuume saattaa aiheuttaa tappavan infektion, jos ensimmäisen tartunnan jälkeen saa uuden dengue-kuumeen, jonka aiheuttaja on viruksen eri alatyyppi. Näin sairastuneista noin 10 prosenttia kuolee. Tämä tarkoittaa maailmanlaajuisesti noin 20 000 – 25 000 kuolemaa vuodessa.

Juttua on korjattu 20.15: dengue-kuume ei ole aina tappava tauti.

Lähteet: Ap, Yle Uutiset