1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Minäkin olin koulukiusaaja

Radiojuontaja Hanski Kinnunen tunnustaa olleensa yksi koulukiusaajista. Vaikka hän ei kouluvuosinaan ajatellutkaan tietoisesti kiusaavansa, sitä muihin kohdistuneet leikiksi ja huumoriksi naamioidut teot olivat.

Näkökulmat
Hannu Kinnunen.
Juha Tanhua / Yle

Tarkoitukseni oli kirjoittaa kolumni ihan muusta aiheesta, mutta katsottuani tiistai-iltaista Ajankohtaisen kakkosen Koulukiusaamisiltaa, tunsin piston sielussani. Siksi jatkan samasta aiheesta.

Kuten yksi lähetyksen keskusteluun osallistuneista opettajista totesi, koulukiusaamisesta on puhuttu jo vuosikymmeniä eikä siitä silti ole päästy eroon.

Eikä varmaan varmaan koskaan kokonaan päästäkään, vaikka koulut kuinka liputtavat nollatoleranssin puolesta. Jos joku väittää, että heidän koulussaan ei esiinny minkäänlaista kiusaamista, hän valehtelee.

Kiusaaminen ei lopu puhumalla.

Mutta vaikka puhe tuntuu turhalta, se ei ole turhaa, jos sen ansiosta vältytään edes yhdeltä kiusaamistapaukselta. Joten keskustelu ja taistelu koulukiusaamista vastaan jatkukoon.

Vaikka olen edelleen sitä mieltä, että kiusaamiseni ei ollut tarkoituksellista, eikä toivottavasti jättänyt keneenkään parantumattomia haavoja, olen silti syyllinen. 

Sitten siihen pistokseen sielussani. Taisin olla itsekin koulukiusaaja.

Kouluaikanani en kokenut toimintaani kiusaamiseksi, koska kaikki mitä tein, tein huumorilla ja se oli leikkiä. Siis omasta mielestäni.

Mutta jälkeenpäin ajatellen huumorini kohteet eivät välttämättä kokeneet sitä samoin, vaikka kukaan ei koskaan kohtaloaan valittanut. Minulle ainakaan.

Kun olen miettinyt toimintaani tarkemmin, olen perustellut sen itsesuojeluksi. Olen ollut aina niin sanotusti erilainen, ulkonäöltäni ja käytökseltäni, joten olisin ollut todella otollinen uhri kiusaajille.

Ehkä jotkut yrittivätkin kiusata, mutta en noteerannut sitä.

Hyökkäys on paras puolustus, sanotaan, ja sitä ohjetta noudatin. Otin näkyvän sekä kuuluvan roolin ja näin torjuin mahdolliset hyökkäykset itseäni kohtaan – ajattelematta, että aiheutin kenties jollekin muulle mielipahaa.

Vaikka olen edelleen sitä mieltä, että kiusaamiseni ei ollut tarkoituksellista, eikä toivottavasti jättänyt keneenkään parantumattomia haavoja, olen silti syyllinen.

Pyydän anteeksi.

Lue seuraavaksi