Wincapitassa rahansa menettäneiden asianajaja – ”Luvattiin satumaisia tuottoja”

Savonlinnalaisen asianajan Antti Vainion seitsemän asiakasta menettivät sijoitusklubissa 10 000–36 000 euroa henkeä kohti. He jäivät vaille "luvattuja" tuottoja.

Asianajaja Antti Vainio. Kuva: Petri Vironen / Yle

WinCapita-jutun ns. Etelä-Savon haaran oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona Mikkelissä. Syytettyinä on kolme miestä, joiden syyttäjä arvioi hyötyneen klubista lähes 1,4 miljoonaa euroa.

Miehiä syytetään törkeästä petoksesta. Heidän katsotaan värvänneen klubiin uusia jäseniä ja hyötyneen myöhemmin liittyneiden sijoituksista.

Asianomistajia Etelä-Savossa on reilut 130. He peräävät menettämiään rahoja takaisin oikeusteitse.

– Sillä mielellä ollaan liikenteessä, että rahoja saadaan ainakin osittain takaisin. Esitutkinnan kuluessa on tehty turvaamistoimia ja rahaa on tallessa, seitsemää asianomistajaa edustava Antti Vainio sanoo.

Ystävyys- ja sukulaisuussuhteet koetuksella

Antti Vainion päämiehet liittyivät vuosina 2004–2008 toimineeseen klubiin syksystä 2007 lähtien. Tiedotusvälineissä esitettiin ensimmäiset epäilyt toiminnan laillisuudesta syyskuussa 2007. Jäsen- ja rahavirrat jopa kiihtyivät kohun jälkeen.

– Päämiehistäni suurin osa liittyi ennen tuota mediakohua, Vainio kertoo.

Antti Vainio, mikä sai rahastaan tarkan kansalaisen sijoittamaan klubiin?

– Taustalla näyttää olleen kaikkien kohdalla se, että ensin tuli tuttavapiirin kautta tieto sijoitusmahdollilsuudesta. Sitten näissä niin sanotuissa sponsorointitilaisuuksissa esiteltiin joko kahden kesken tai pienessä ryhmässä muka aikaisempien sijoittajien saamia tuottoja.

– Annettiin mielikuvaa, että tämä varmin ja tuottoisin tapa ikinä, millä rahoja voi sijoitttaa ja tuottoa tehdä. Prosentit olivat satumaisia.

Raha sijoitusklubille siirtyi suosittelijan kautta käteisenä tai tilisiirtona.

– Ihmisillä oli luja usko, että kun heille näitä muka tilitapahtumia, voittojen kotiutuksia ja voittomarginaaleja esiteltiin, että myös heillä on mahdollisuus hyötyä näistä. Että kysymys on valuuttakaupan ja urheiluvedonlyönnin tuomista muhkeista voitoista, joista he sijoituksen kautta pääsevät osalliseksi.

Klubin jäseneksi pääsi vain vanhan jäsenen suosituksen kautta.

– Summat on päämiehilläni kohtuullisen suuria, mutta ymmärtääkseni kukaan ei heistä tämän takia terveyttään menettänyt. Kyse on suunnattomasta harmista, joka seurasi perusteellisesta petetyksi tulemisesta, Vainio kuvaa.

– Myös entisiä ystävyys- ja kaveruusuhteita on paljon taustalla.