Hiilidioksidia onnistuneesti talteen veden avulla – laitteiston kaupallistaminen haasteena

Seuraavassa vaiheessa pyritään kasvattamaan Savonlinnassa kehitellyn menetelmän mittakaavaa teollisuuteen sopivaksi. Seuraavan vaiheen investoinnin hintalappu on miljoona euroa.

Luonto ja ympäristö
Hiilidioksidin talteenotto
Adam Bellgrau / Yle

Ympäristöystävällisestä hiilidioksidin talteenottomenetelmästä on saatu rohkaisevia tuloksia Joroisissa. Testilaitteistoa on kokeiltu kuukauden ajan Järvikylän kasvitarhalla. Tarkoituksena on, että savukaasuista erotettu hiilidioksidikaasu olisi tulevaisuudessa käytettävissä kasvihuoneissa hiilidioksidilannoitukseen.

– Hiilidioksidia on saatu erotettua savukaasusta hyvin. Siinä mielessä tulokset ovat hyviä, sanoo tutkija Teijo Linnanen Mikkelin ammattikorkeakoulun Kuitulaboratoriosta.

Mikkelin ammattikorkeakoulun Savonlinnan kuitulaboratoriossa kehitetyssä menetelmässä hiilidioksidi pestään talteen veden avulla. Maailmalla tämä tehdään kemikaaleilla, joilla on ympäristö- ja terveyshaittoja. Laitteiston sekä menetelmän kaupallistamisen on kuitenkin haasteellista.

– Se riippuu paljon siitä, kokevatko hiilidioksidin käyttäjät tämän erotusmenetelmän hyödyllisenä, Linnanen kertoo.

"Suomeen tarvitaan rahoitusmenetelmä demolaitoksille"

Kuitulaboratorio on jo parin vuoden ajan työskennellyt keksinnön kaupallistamisen parissa. Savonlinnaan on esimerkiksi perustettu yritys, joka työskentelee laitteiston kaupallistamisen parissa. Jotta laitteisto päätyisi suuren mittakaavan kaupalliseen levitykseen, tarvitaan kuitenkin tietoa suuremman luokan laitteiston toiminnasta. Seuraavan vaiheen laitteiston hinnaksi arvioidaan noin miljoonaa euroa.

– Silloin voitaisiin rakentaa noin 100 kiloa tunnissa hiilidioksidia erottava laitteisto, joka olisi jo sitten pienen tuotantolaitoksen kokonainen. Samalla se osoittaisi, että se toimii suuremmassa mittakaavassa, sanoo Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri.

Haasteena on kuitenkin löytää rahoittajia miljoonan euron investointiin.

– Suomessa tarvitaan laboratoriomittakaavan sekä teollisuuden laitteiston väliin uuttaa rahtoitusmenetelmää, jonka avulla voitaisiin rakentaa demolaitoksia, Tirri sanoo.

Laitteistoa kuukauden testannut Järvikylän kasvitarha hankkii tällä hetkellä hiilidoksidia kasvitarhaansa vuosittain sadoilla tuhansilla euroilla. Hiilidioksidin hankinta omista savukaasuista olisikin tärkeää.

– Jos laskelmat niin osoittavat, niin se voisi olla järkevää taloudellisesti sekä ympärisön näkövinkkelistä. Jonkinlaisen investoinnin laitteiston hankinta kestää, että se on kannattavaa. Tässä vaiheessa kehityskaarta on kuitenkin hankala sanoa minkälainen investointi tulisi olemaan, sanoo Famifarm Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pehkonen.