"Hiki tulee" – Chaplinin mykkäelokuvan säestys on urheilusuoritus

Charles Chaplinin Kultakuume ei anna orkesterille yhtään liikkumavaraa, sillä musiikki vaihtuu aina kohtauksen vaihtuessa. Kyseessä on 86 minuutin tiukka puristus, jossa jokaisen iskun on osuttava kohdalleen.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Kapellimestari Kimmo Tullila valmistautuu hikiseen iltapuhteeseen. Charles Chaplinin klassikko, mykkäelokuva Kultakuume tulee keskiviikkona ensi-iltaan Kymi Sinfoniettan säestämänä.

– Se on 1,5 tuntia nonstoppina, kun kuva ei pysähdy ja musiikki jatkuu koko ajan. Se käy urheilusuorituksesta, kyllä siinä hiki tulee, Tullila toteaa.

Haasteita tuo se, että Chaplinin elokuvissa musiikki on erittäin tiivis osa kuvakerrontaa. Kartalla on pysyttävä koko ajan. Aina kun kohtaus vaihtuu, myös musiikki vaihtuu.

– Tempojen kanssa pitää olla äärimmäisen tarkka. Tämä ei anna yhtään liikkumatilaa. On tarkkoja laukauksia, joiden pitää osua ihan kohdalleen. Musiikki ei lillu vain taustalla vaan koko ajan ollaan voimallisesti mukana.

Tullila on johtanut useita orkestereita Chaplinin elokuvien merkeissä. Kultakuume on hänelle jo neljäs tai viides kerta. Muita hänen johtamiaan mestariteoksia ovat Nykyaika, Kaupungin valot ja Sirkus.

Filmikoje ja sille käyttäjä

Kymi Sinfoniettalle ponnistus on ensimmäinen laatuaan. Suurtuotantoa on suunniteltu pitkään.

– Olemme haaveilleet tästä jo vuodesta 2006 lähtien, kun partituureja alkoi olla saatavilla livemusiikkia varten. Tästä tulee tosi upea, hykertelee toimitusjohtaja Riikka Luostarinen.

Tuotanto on ollut haasteellinen sekä tuotannollisesti et taloudellisesti. Oikeuksien saaminen filmin esittämiseen vaati paljon työtä. Lisäksi on pitänyt ottaa huomioon monia käytännön asioita, sillä varsinaisen filmin saa näyttää vain esityksissä.

– Pitää olla tietynlainen koje ja sen käyttäjä, jotta filmin pystyy esittämään. Harjoituksissa on käytetty dvd:tä. Nuotit on tilattu muualta, sopiva kapellimestari, kankaat, valaistus, asettelu, Luostarinen listaa.

Vaaran tunne läsnä

Esityksen aikana valkokankaalla pyörii elokuva ja vieressä soittaa sinfoniaorkesteri elävänä.

Kyseessä on Kultakuumeen vuoden 1925 versio, jota ei ole nähty televisiossa. Tv:ssä on pyörinyt vuoden 1942 versio, jossa musiikki on mukana.

– On aivan erilainen elämys nähdä ja kuulla mykkäelokuvaklassikko soitettuna siinä hetkessä. Vaaran tunne on koko ajan läsnä, musiikin pitää osua juuri kohdalleen.

Partituurit Chaplinin elokuviin on sovittanut Timothy Brock. Kultakuume saa ensi-iltansa Kymi Sinfoniettan kanssa Kuusankoski-talolla Kouvolassa.