Venäläisillä kalat saamatta – 400 junavaunua seisoo kaukoidässä

Vladivostokissa kylmäsäilöt ovat viranomaisten mukaan pullollaan kalaa, jota ei saada tuotua lännen suurille markkinoille.

Ulkomaat

Länsimaisille kalatuotteille pakotteita asettanut Venäjä on ajautunut kalapulaan. Kalaa kyllä olisi saatavilla Venäjän kaukoidässä, mutta sitä ei saada kuljetettua maan keski- ja länsiosien markkinoille, sillä kaukaa tuotetun kalan kustannukset nousevat kuluttajille liian korkeiksi.

Uutistoimisto Itar-Tass kertoo, kuinka yli 400 junan kylmävaunua seisoo toimettomana Venäjän kaukoidässä, sillä länsituotteiden korvaamiseksi tarkoitettujen kalojen kuljettamisesta ei ole päästy sopuun. Vladivostokissa kylmäsäilöt ovat viranomaisten mukaan pullollaan kalaa, jota ei saada tuotua lännen suurille markkinoille.

Itar-Tassin mukaan suurin syy viivytykseen on, ettei tuottajien ja kuluttajien näkemys hinnasta kohtaa. Logistiikkakulut nostavat Venäjän kaukoidässä tuotetun kalan hinnan huomattavasti korkeammaksi kuin Norjasta tuodun lohen – joka sekin on asetettu vastapakotteilla tuontikieltoon.

Kalantuonti Venäjän kaukoidästä keskisen Venäjän markkinoille laski syyskuussa yli 20 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Venäjän presidentti Vladimir Putin onkin kehottanut hallitusta etsimään keinoja rautateiden kalakuljetusten avustamiseksi, että venäläiskuluttajilla olisi jälleen kohtuuhintaista kalaa saatavilla.

Lähteet: Itar-Tass