Seurayhteistyötä kaivataan kilpailun rinnalle – "Yhteistyötoiminnassa emme kilpaile ketään vastaan"

Harvaan asutun Pohjois-Suomen urheiluseurojen olisi tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä lajista riippumatta.

urheilu
Sotkamon Jymyn katsomossa voittotuuletuksia.
Heikki Rönty / Yle

Superpesisjoukkue Sotkamon Jymy on taloudellisesti ja pelillisesti esimerkillinen urheiluseura koko Suomen mittakaavassa.

– Muiden seurojen auttaminen ei ole itseltä pois. Sotkamon Jymy pyrkii olemaan esimerkkinä ja apuna pohjoisen muille seuroille, sanoo Sotkamon Jymyn markkinoinnista pitkään vastannut Jimi Heikkinen.

Hän näkee Jymyllä olevan mahdollisuuksia ammentaa osaamistaan halukkaille seuroille. Heikkisen mielestä pohjoisessa olisi tarvetta suuremmalle edustukselle Superpesiksessä

Saman paikkakunnan seurat ovat ennen kokeneet kilpailleensa katsojista. Nykyisin toisia seuroja on esimerkiksi Oulussa tuotu esiin muun muassa koripalloa pelaavan Oulun NMKY:n ja jalkapalloa pelaavan AC Oulun taholta. Viimeisimpänä esimerkkinä on AC Oulun ja Kärppien toistensa esille nostaminen otteluissaan.

Koripalloseura Oulun NMKY:n ottelujen puoliajalla on totuttu kuulemaan muiden seurojen pelaajien, valmentajien tai taustahenkilöiden haastatteluja. Tätä kautta katsojat saavat kuulla, mitä muuta kaupungin urheiluelämässä tapahtuu.

Yhteistyö liikuttaa ja kehittää pelaajia

Me pyrimme pitämään aktiivisen yhteistyön Kainuun alueen jääkiekkoseuroihin.

Seppo Pussinen

Kajaanin Hokin uusi puheenjohtaja Seppo Pussinen näkee Hokin merkittävänä kainuulaisen jääkiekkoilun kehitystyössä.

– Me pyrimme pitämään yllä aktiivista yhteistyötä Kainuun alueen jääkiekkoseurojen kanssa. Kehittyvät pelaajat saavat meillä tilaisuuden kehittyä entisestään ja mahdollisuuden tavoitella peliaikaa Mestiksessä, Pussinen sanoo.

Pussisesta on tärkeää pitää kanavat auki myös Pohjois-Suomen suurimpaan jääkiekkoseuraan Oulun Kärppiin. Pelaajilla on näin mahdollisuus kehityksen mukaan pyrkiä jääkiekon pääsarjajoukkueeseen saakka.

Samoin kuten Kärppien ja Hokin välillä, pesäpallojoukkue Jymyn seurayhteistyö Haapajärven Pesäkiilojen kanssa on farmiseuratyyppistä.

Kilpailu ei liity yhteistyöhön

Kajaanin naisten salibandyjoukkueen Papasin Anni Hakkarainen pitää tärkeänä työnä yhteistyötä Salibandyliiton kanssa.

– Salibandyliitolla onTyttösäbä on timanttia (siirryt toiseen palveluun)-projekti, jonka yksi osoite oli viime kaudella Kajaani. Projektin kanssa kierrettiin kouluja ja kiitos sen, meillä on nyt tyttöjen D- ja E-juniorijoukkueet. Koen, että sitä kautta onnistuimme markkinoinnissa.

Projektin kanssa kierrettiin kouluja ja kiitos sen, meillä on nyt tytöissä D- ja E-juniorijoukkueet.

Anni Hakkarainen

Jalkapallon Ykkösessä kärkikastiin tällä kaudella sijoittuneen AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen näkee seurayhteistyön kasvulle tilausta.

– Seurayhteistyön kasvattamiseen ja kehittämiseen on potentiaalia. PR-toiminnan lisäksi olemme muun muassa järjestäneet liikuntatapahtumia. Yhteistyötoiminnassa emme kilpaile ketään vastaan, Meriläinen sanoo.

AC Oulu oli mukana järjestämässä Oulun Raattiin ottelutapahtumaa, kun RoPS kohtasi heinäkuussa Kreikan Tripolissa FC Asterasin Eurooppaliigan karsinnassa. RoPS:in kotikatsomon peruskorjaus oli tuossa vaiheessa vielä aluillaan.

RoPS - Asteras -ottelua seurasi Oulun Raatin stadionilla 3500 katsojaa.
Rovaniemeläiset ja kreikkalaiset jalkapalloilijat kohtasivat Oulun stadionilla.Arto Veräjänkorva / Yle

Myös koripallojoukkue Oulun NMKY:n puuhamies Pekka Ruottinen liputtaa seurayhteistyölle. NMKY on tempaissut yhdessä näkyvästi oululaisen lentopallojoukkue Ettan kanssa.

– Hyvä esimerkki on yhdessä Ettan kanssa remontoitu Urheilutalon VIP-tila ja koko Urheilutalon kehittämishanke, Ruottinen kertoo.

Rovaniemellä jalkapallon Veikkausliigaa pelaava RoPS ja lentopallon miesten Mestaruusliigaa pelaava Team Lakkapää tekevät paikallisten seurojen kanssa valmennus- ja pelaajayhteistyötä.