1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Sananen – Me ollaan nuoriso

Ihminen elää nykyisin todella vanhaksi. Se on kuvana hyytävä. Meidän pelastuksemme on, että nuoruus tulee meille takaisin, noin viisikymppisenä. Tunne on aito ja ihana.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Ikuisen nuoruuden lähde on vihdoin löydetty. Se oli oikeastaan usvana tässä aamussa. Löytyi lopulta sosiaalisesta mediasta, joku nokkela oli sen sinne linkannut. Ikuisen nuoruuden lähteitä on itse asiassa useita. Nämä lähteet ovat niitä pieniä turhuuksia joita joka paikasta pursuaa: terveysviihdeuutisia, erikoiskahveja ja oudon nimisiä ryhmäjumppia. Kaikki vakavat asiat, kuten maamme itsenäisyyden varmistaminen ja talojen rakentaminen, ovat ihmistä vanhentavia – ja onneksi takana. Eläköön nuoruus!

Nyt on oltava nuorekas ja pinnallinen. Ne eivät ole oikeasti poleemisia asioita, vaan arvostuksen keskiössä.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Kultainen nuoruus, ei jää unholaan, laulussa lauletaan. Kyllä vanha nuoruus jää unholaan, mutta onneksi tämä aika synnyttää uutta nuoruutta. Se on väkevimmillään viisikymppisenä, mutta isoimmillakin ikävuosilla nuoruus velloo sisällämme ja saa tekemään hassuja asioita. Mato Valtonen täyttää kuusikymmentä ja mikä olisi luontevampaa kuin kiertää kuppiloita Sleepy sleepersin kanssa. Kuka mitä saunassa veteli ja ketä mitä häh?

Olen viime aikoina haastatellut useampaakin viisikymppistä. Onneksi en varannut heille kallista ruusupuskaa. Se olisi syöty suorassa lähetyksessä. Moni viisikymppinen ei millään voi uskoa olevansa viisikymmentä. Se ei mene jakeluun. Jos pitäisi janalle piirtää, että minkä ikäinen sitä sitten ollaan, niin kynä töppäisi johonkin alle kolmen kympin kohdalle. Suomen kuvalehdessä kirjailija Sirpa Kähkönen myöntää että ikävuosia on viisikymmentä, mutta hän tuntee olevansa niin nuori, paljon nuorempi kuin 30-vuotiaana.

Tässä sitä ollaan. Viidenkympinvillitys oli aikoinaan hauska asia, mutta sitä ei ole enää olemassa. Viisikymmentä on ikä, jota ei enää ole. Ihminen ei hyväksi noin vain asiaa, jota ei tunnista, jota ei pidä todellisena ja uskottavana. Tässä ajassa on elementtejä, jotka tuottavat ikuisen nuoruuden tunnetta. Ei tunnu yhtään pahalta juoda silloin tällöin puistossa pussikaljaa, selata pornosivuja ja suunnitella liftausmatkaa, ennen syksyn uusia ammattikorkeakouluopintoja. Jos syntymävuosi on -62, niin se on teidän ongelmanne.

Nyt on oltava nuorekas ja pinnallinen. Ne eivät ole oikeasti poleemisia asioita, vaan arvostuksen keskiössä. Se on hienoa, jos jaksat kehittää vatsalihaksia vielä keski-iässä ja kun pääsee siihen vaiheeseen, että mollukat erottuvat toisistaan, niitä pitää myös esitellä helman alta työkavereille, miksei anopillekin.

Mikä on tämä aito nuoruuden tunne, joka valtaa niin monen viisikymppisen? He ovat vilpittömiä kertoessaan olevansa nuoria. Nuori mieli siellä kuohuu ja pulppuaa. Nyt se jo ottaa muutamia steppailuaskelia, kädet kurkottavat kohti kattoa. Hymy laukeaa kasvoille kuin 10-vuotiaalla, pakottamatta. Minäkin olen alkanut odottamaan omia viisikymppisiäni. Haluan nuoreksi. En enää kainostele.

Kun katsoo vanhoja sukulaisten viisikymppisvalokuvia, tulee mieleen missä ovat television hyvät sketsiviihdeohjelmat. Ruusujen ja ryppyisten pukujen takana tuo ihminen näyttää olevan valmis hautaan, todellisuudessa hän elää vieläkin, tosin nykyään (20 vuoden jälkeen) nuorena. Vinkeet vellovat mielessä niin, että kädet eivät meinaa millään pysyä omalla puolella.

Kohta tämä maa on täynnä yli viisikymppisiä, jotka tuntevat itsensä 28-vuotiaiksi, ihan aidosti.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Vanha on vanha, joutaa sivuun. Vanha mieli on vanha, sitä ei kukaan uskalla ottaa käyttöön. Kun ihminen tuntee olevansa nuori, hän alkaa ajatella ja toimia kuin nuori. Ja tätä säestää aikamme isolla tuuballaan.

Tässä on hirvittävä ristiriita. Työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan jo nelikymppisiä syrjitään nykyään työnhaussa. 40-vuotiailla työttömyyden kesto on lisääntynyt viime aikoina, jos ikä alkaa kolmosella, vastaavaa ilmiötä ei ole.

Kohta tämä maa on täynnä yli viisikymppisiä, jotka tuntevat itsensä 28-vuotiaiksi, ihan aidosti. Kuusikymppiset ovat (harmaan) karvan yli kolmekymppisiä. He eivät pääse töihin. Pitääkö heidän pelata koko loppuelämänsä mobiilipelejä? Kymmeniä vuosia? Mihin heidän nuori mielensä suunnataan?

Viiksiä tulee suittua. Ottaisiko oikein nuoren puolison, noin, numeroiden valossa. Ja entäs sitten se päivä, kun hänkin on itseäni vanhempi? Sekin päivä tulee.

Maallikkosaarnaaja Maasola