Prosenttitaide unohtui taantumassa – läänintaiteilija haluaa taiteen takaisin rakentamiseen

Pirkanmaan läänintaiteilijan Vesa Varrelan mukaan yhteisöllinen taide luo alueelle identeetin, kasvattaa sosiaalista arvostusta ja nostaa jopa asuntojen arvoa.

Kotimaa
Läänintaiteilija Vesa Varrela
Tiina Kokko / Yle

Prosenttitaide on rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakentamisen kustannuksista käytetään taiteeseen. Periaatetta voivat noudattaa sekä yksityiset että julkiset rakennuttajat ja rakentajat.

Idea on vanha, mutta läänintaiteilija Vesa Varrelan mukaan ainakin Tampereella sitä on noudatettu vaihtelevasti.

– Jossain vaiheessa prosenttitaide oli vakavasti mukana, mutta viime vuosina ei. Onneksi 15. syyskuuta Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi aloitteen, jolla me toivottavasti saadaan se kaupungin ohjelmaan. Ei ole niin väliä, onko se sitten prosentti vai kaksi. Pääasia on, että käytetään rahaa taiteen hankintaan, Varrela sanoo.

Varrela sanoi Yle Tampereen Tesoma-viikon haastattelussa, että taide voi virkistää myös lähiöitä.

– Nykyään puhutaan visuaalisuudesta, joka on enemmän kuin pelkän tötsän tai patsaan hankkiminen pihaan. Puhutaan yhteisötaiteesta, jossa on monia mahdollisuuksia ja taiteilijoita. Värit ja valot olisivat kaikkein yksinkertaisin, nopein ja helpoin tapa elävöittää aluetta.

– Nyt kun Tesomalle rakennetaan paljon uutta, toivon, että myös yksityiset tahot käyttäisivät taidetta, Varrela sanoo.

Yhteisötaide voi nostaa asunnon arvoa

Olennaisinta on identiteetti - on jokin paikka, joka kuuluu meille. Identiteetin myötä sosiaalinen arvostus ja viihtyvyys kasvavat ja myös asunnon arvo nousee.

Vesa Varrela

Vesa Varrelalla on menossa ensimmäinen vuosi kolmivuotisesta kaudestaan visuaalisten taiteiden läänintaiteilijana Pirkanmaalla. Varrela aikoo nostaa prosenttitaideasiaa esille aina kun mahdollista.

– Taiteen pitäisi olla läsnä kaikkialla. Siinä on mukana muotoilu, kadunkalusteet ja valaistus, joka luo ennen kaikkea turvalllisuutta.

– Mutta olennaisinta on identiteetti – on jokin paikka, joka kuuluu meille. Identiteetin myötä sosiaalinen arvostus ja viihtyvyys kasvavat ja myös asunnon arvo nousee, Varrela sanoo.

Varrela uskoo, että jos taide on hyvää ja yhteisöllisesti tuotettua, sitä mieluummin arvostetaan ja säilytetään kuin tuhotaan. Läänintaiteilija haluaa mukaan myös maahanmuuttajia ja heidän taidettaan.

Prosenttitaiteen edistäminen on kirjattu hallitusohjelmaan ja Tampere on saanut tähän rahaakin.

– Tampere on saanut rahaa taidekilpailuun, jolla hetaan Rantatunnelin ilmanvaihtotorneihin jotain taide-ehdotusta. Toivottavasti saadaan hyviä ehdotuksia, koska rakennelmat ovat nykyään niin massiivisia ja rumia, että ne pitäisi korvata ja tehdä paremmin.