Hyppää sisältöön

Herkkä nenä närkästyy hyvästäkin hajusta

Suomalaisista jopa 40 prosenttia on tuoksuyliherkkiä. Tuoksuille herkistyneen nenä reagoi hyväänkin hajuun ja seurauksena voi olla päänsärky, pahoinvointi tai paha nuha. Allergia- ja astmaliiton ensimmäisellä tuoksuttomalla viikolla vältetään liikaa hajustamista.

Parfyymit käyvät helposti tuoksuyliherkän nenään. Tuoksuttomalla viikolla hajusteista on kohteliasta pidättäytyä kokonaan. Kuva: Anne Rahjola / Yle

Kaikki hyväksi tarkoitetut hajut eivät miellytä kaikkia. Hajun kokeminen on yksilöllistä, ja siksi arviolta jopa 40 prosenttia suomalaisista saa erilaisista hajuista oireita.

– Yksi reagoi yhteen toiseen tuoksuun ja toinen toiseen. On vaikea mennä sanomaan, mihin tuoksuun juuri sinä reagoit, sanoo Allergia- ja astmaliiton aluepäällikkö Hannele Kiviranta.

Ensimmäistä kertaa vietettävällä tuoksuttomalla viikolla ei pyritä tuoksuttomaan maailmaan, mutta teemaviikolla halutaan havahduttaa ihmisiä miettimään erilaisten tuoksujen käyttöä.

Usein hajuherkkä reagoi voimakkaisiin hajuihin, kuten painoimusteeseen, tupakkaan tai hien hajuun. Oireita aiheuttavat myös monet hajusteet.

– Se voi olla ihan mikä vaan: hiuslakka, pesuaine, huuhteluaine, tiskiaine, käsivoide tai muut voiteet, Kiviranta listaa.

Hänen mukaansa hajuista kärsivälle turvallisinta onkin valita Allergia- ja astmaliiton tunnuksella merkitty tuote.

Päänsärkyä ja nenän vuotamista

Tyypillisiä hajujen aiheuttamia oireta ovat päänsärky, pahoinvointi ja nenän vuotaminen. Tuoksuyliherkkyyden syntymekanismia ei tunneta, joten tehokasta täsmälääkettäkään ei ole saatavilla.

Se voi olla ihan mikä vaan: hiuslakka, pesuaine, huuhteluaine, tiskiaine, käsivoide tai muut voiteet

Hannele Kiviranta

Jos hajusta tulee esimerkiksi astmakohtaus, sitä hoidetaan oireiden mukaisesti. Hajusteherkkä ei kuitenkaan läheskään aina ole astmaa sairastava.

Hannele Kivirannan mukaan on huomaavaista jättää tuoksut kotiin julkisissa paikoissa kuten teatterissa, elokuvissa ja urheilutapahtumissa, jossa viereen voi istahtaa myös hajuille altis.

Hajujen kokeminen on niin yksilöllistä, että joskus herkistyneen psyykettäkin voidaan epäillä.

– Valitettavasti usein sanotaan, että se on sun päässäs. Mutta nämä ihmiset ovat aika voimakkaita ja tietävät oman oikeutensa. Tiedän aika monta hajusteyliherkkää, jotka helposti sanovat, että nyt tuoksuu liikaa.

Valitettavasti usein sanotaan, että se on sun päässäs

Hannele Kiviranta

Arjessa hajujen välttäminen on vaikeaa, koska esimerkiksi moniin tavarataloihin on mentävä kosmetiikkaosaston läpi.

Teatteria ilman hajuja

Pahimmillaan tuoksuyliherkkyys voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen: Herkistynyt jää kotiin, koska pelkää voimakkaita oireita. Aina tämä ei ole kuitenkaan tarpeellista, sillä asioita voidaan miettiä myös etukäteen.

Esimerkiksi Seinäjoen kaupunginteatterissa vahtimestari Jukka Kontkanen törmää silloin tällöin asiakkaisiin, jotka haluavat etukäteen varmistaa poistumisen katsomosta. Silloin istumapaikka käydään katsomassa etukäteeen.

– Jos on yksittäisiä tapauksia, voidaan järjestää niin, että asiakkaalla on turvallinen olla, Kontkanen vahvistaa.

Joskus oireet kuitenkin yllättävät kesken esityksen.

– Silloin pyritään järjestämään sivumpaan paikka. Isolla näyttämöllä se on useinkin mahdollista ja pystyn laittamaan pyörätuolipaikalle tuolin, Kontkanen kertoo.

Seinäjoen kaupunginteatterissa tuoksuttomia esityksiä on järjestetty silloin tällöin yleisön toiveista. Teatteri on mukana myös tuoksuttomassa viikossa järjestämällä kaksi tuoksutonta esitystä perjantaina 17. lokakuuta.

Tuolloin myöskään teatteri ei käytä esityksissään savua eikä savukkeita.