1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltain panssaroitu ratsuväki tuli Viroon – kuvat ja video

Virossa olevilla amerikkalaisjoukoilla oli keskiviikkona vuoronvaihto. Keväällä tulleet laskuvarjojääkärit lähtivät, ja tilalle tuli 1. ratsuväkidivisioonan komppania panssareineen.

1. ratsuväkidivisioonan komppania Yhdysvalloista on sijoitettu Viroon kolmeksi kuukaudeksi. Joukot esittelivät kalustoaan ja toimintaansa Tapan kaupungin vanhalla lentokentällä.
1. ratsuväkidivisioonan komppania Yhdysvalloista on sijoitettu Viroon kolmeksi kuukaudeksi. Joukot esittelivät kalustoaan ja toimintaansa Tapan kaupungin vanhalla lentokentällä.

Yhdysvaltain 1. ratsuväkidivisioonan sotilaat esittelivät keskiviikkona taitojaan ja taisteluajoneuvojaan Viron puolustusministerille ja puolustusvoimien johdolle neuvostoaikaisella Tapan lentokentällä.

Amerikkalaiset sijoitetaan kolmeksi kuukaudeksi Tapaan, jossa on Viron armeijan tukikohta ja harjoitusalue. Joukot odottavat tiivistä harjoittelua virolaisten kanssa.

– Tämä on hieno tilaisuus koulutukseen ja sen vakuuttamiseen, että Yhdysvallat on sitoutunut tänne, sanoo divisioonan 1. prikaatin taisteluosaston komentaja, eversti John DiGianbattista mustassa stetsonissaan, joka on Yhdysvaltain ratsuväen paraatipäähine.

Viron puolustusministeri Sven Mikser uskoi, että ratsuväkikomppanian jälkeen tulee jälleen muunlaisia amerikkalaisjoukkoja Viroon.

– Liittolaisille ja amerikkalaisille on tullut uudeksi käytännöksi olla paikalla tällä alueella, sanoo Mikser.

Amerikkalaisia maajoukkoja harjoittelee Baltian maissa jatkuvasti. Yhdysvaltain taisteluajoneuvoja Virossa syksyllä 2014. Kuva: Ahti Kaario / Yle

Panssareita Atlantin takaa

Yhdysvallat lähetti Texasiin Fort Hoodiin sijoitetusta 1. ratsuväkidivisioonastaan 600 sotilasta Puolaan ja Baltian maihin, komppanian kuhunkin. Viroon tuli noin 150 sotilasta.

Divisioonan lempinimi on ”Ironhorse”, rautahevonen. Joukko-osasto josta Baltian komppaniat ovat, on 1. ratsuväkidivisioonan 1. prikaati. Se kuuluu Naton nopean toiminnan valmiusjoukkoon.

Viroon tulleilla sotilailla on kokemusta Irakista ja Afganistanista.

– Täällä on kylmempi kuin Afganistanissa. Toisaalta kukaan ei ammu meitä, naureskeli Floridasta kotoisin oleva sotilas Brion Mitchell.

Komppanialla on kalustonaan Bradley-rynnäkköpanssareita ja Stryker-merkkisiä panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja. Bradleyssa on aseistuksena 25 mm:n konetykki ja panssarintorjuntaohjuksia. Kyytiin mahtuu kuusi taistelijaa.

Divisioonan kalustoon kuuluu myös Abrams M1 taistelupanssarivaunuja, joita lähetettiin Eurooppaan parikymmentä. Abramsit jäivät kuitenkin Latviaan, missä niille on sopivampi harjoitusalue.

Yhdysvallat lähetti nyt ensimmäistä kertaa kylmän sodan jälkeen lisää panssareita Eurooppaan. Tätä ennen Yhdysvallat ehti vetää panssarinsa kokonaan pois vanhalta mantereelta.

Stryker-miehistönkuljetusajoneuvo. Kuva: Ahti Kaario / Yle

Hyökkäys vankilaan

Ratsuväen miehet panssareineen korvaavat rotaatiossa Yhdysvaltain 173. laskuvarjojääkäriprikaatin komppanian, joka on ollut Virossa huhtikuun lopulta saakka.

Tuolloin Yhdysvallat päätti sijoittaa joukkojaan Puolaan ja Baltian maihin, jotka olivat huolestuneet Venäjän uhasta Krimin miehityksen jälkeen.

Poislähtevillä 173. prikaatin sotilailla oli alkuviikosta "loppusota", harjoitus, jossa he kuljetus- ja taisteluhelikopterien tukemana valtasivat entisen Murrun vankilan Pohjois-Virossa.