1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkimus: Suomessa tehdään eniten itsemurhia valoisimpaan vuodenaikaan

Laura Hiltusen lääketieteen väitöstutkimuksen mukaan itsemurhia tehdään vähiten kylmänä talvikautena. Hiltunen tutki suomalaisten vuosina 1969–2010 tekemiä itsemurhia. Toistaiseksi ei ole tiedossa biologista tai sosiaalista mekanismia, joka selittäisi säätekijöiden ja itsemurhien yhteydet.

Kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivänä Surunauha ry järjesti surunauhojen solmimistilaisuus suruverkkoon itsemurhan tehneiden muistolle Musiikkitalolla Helsingissä keskiviikkona 10. syyskuuta. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Suomessa tehdään eniten itsemurhia toukokuun puolivälin ja heinäkuun 25. päivän välisenä aikana, jolloin vuorokauden valoisa aika on pisimmillään, selviää Helsingin yliopistossa tarkastettavasta lääketieteen väitöskirjasta.

Laura Hiltunen selvitti väitöstutkimuksessaan, onko Suomen itsemurhakuolleisuudella ja säätekijöillä ajallista yhteyttä. Hän vertasi vuosien 1969–2010 itsemurhatilastoja päivittäisiin, kuukausittaisiin ja vuosittaisiin säätekijöihin sekä valtakunnallisesti että erikseen Helsingin, Jyväskylän ja Oulun alueilta.

Mikään tutkituista säämuuttujista ei tarjonnut selitystä sille, miksi juuri valoisimpaan aikaan tehdään eniten itsemurhia. Vuorokauden keskilämpötilan ja itsemurhakuolemien väliltä löytyi kuitenkin ympärivuotinen yhteys, joka oli selvin syksyisin ja talvisin: kylmimpänä aikana itsemurhia tehtiin vähiten.

Toistaiseksi ei tiedetä mitään biologista tai sosiaalista mekanismia, joka selittäisi löydökset.

Hiltusen mukaan on kuitenkin tiedossa, että useat ihmiselimistön biologiset rytmit tahdistuvat valoisan ja pimeän säännöllisestä vaihtelusta. Lisäksi säätekijöiden vaihtelut voivat aiheuttaa muutoksia muun muassa keskushermoston välittäjäaineissa ja sukuhormoneissa.

– Vakavaa masennusta sairastavilla on myös havaittu selviä poikkeavuuksia sisäisen kellon vuorokausirytmissä – toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, liittyvätkö säätekijät tai valoisan ja pimeän vaihtelu näihin poikkeavuuksiin, Hiltunen kertoo tiedotteessa.