1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi rokote yrittää tyrmätä aivokalvontulehduksen

Yhdistelmärokotteen oletetaan tehoavan myös yleisimpään Suomessa tautia aiheuttavaan bakteeriin. Tutkimusta tehdään kymmenessä kaupungissa.

Kuva: Yle

Aivokalvontulehduksen vastainen kamppailu on ottamassa edistysaskeleen.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus alkaa tutkia uutta yhdistelmärokotetta, jonka oletetaan tehoavan kaikkiin viiteen Suomessa aivokalvontulehdusta aiheuttavaan meningokokkibakteeriin.

Aiemmin käytössä on ollut rokote, joka suojaa vain neljän ryhmän meningokokkibakteereilta. Muun muassa varusmiehet saavat tämän rokotteen.

Nämä bakteeriryhmät kattavat kuitenkin yhteensä vain 30 prosenttia Suomessa esiintyvistä meningokokkitaudeista.

Vahva suoja yhdistelmärokotteella

Nyt tutkittava rokote suojaa myös tärkeimmältä B-ryhmän meningokokkibakteerilta, joka aiheuttaa 70 prosenttia kaikista tautitapauksista.

– Taudin vakavuuden vuoksi on tärkeää, että erityisesti meningokokki B -rokote olisi mahdollisimman pian kaikkien saatavilla, sanoo rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Timo Vesikari.

– Aivokalvontulehdusten ja verenmyrkytysten ennaltaehkäisyssä paras vaihtoehto olisi kuitenkin kaikilta viideltä meningokokkibakteerilta suojaava yhdistelmärokote, jota juuri nyt tutkimme.

Tutkimukseen voivat osallistua 10-18-vuotiaat nuoret Espoon, Helsingin, Vantaan, Järvenpään, Tampereen, Turun, Porin, Seinäjoen, Kokkolan ja Oulun rokotetutkimusklinikalla.

Aivokalvontulehdus on hengenvaarallinen sairaus, jota esiintyy eniten teini-ikäisillä ja nuorilla sekä alle yksivuotiailla.