X Factorista separatistitaistelijaksi: "Nyt on uusi show!"

Aleksander Popov, 42, pääsi viime vuonna Ukrainan X Factorin finaalin tuntumaan. Taiteilijanimellä Sasha Dollar tunnettu räppäri kouluttaa nyt tarkka-ampujia, rakentaa aseita ja taistelee Ukrainan hallitusta vastaan Donetskissa. Silminnäkijä klo 20.00 TV2.

Silminnäkijä
Sasha Dollar separatistitaistelija Donetsk
Taiteilijanimellä Sasha Dollar tunnettu räppäri aloitti uuden elämän separatistitaistelijana. Vielä viime vuonna hän esiintyi Ukrainan X Factorin loppukilpailuissa. Ote Silminnäkijän jaksosta Rikottu Ukraina, es. 9.10.2014

Tapaan Sasha Dollarin hiilikaivosmiesten pataljoonan kasarmilla Donetskissa. Sashalla on oma huone, jossa hän kouluttaa kapinallisia, rakentaa aseita ja nukkuu sohvalla.

Meille Ukrainan valtiota ei ole olemassa

Dmitri, separatistitaistelija

- Kaikilla aseilla on nimi. Tämä on Vanhus. Se on ensimmäinen jonka kunnostin sodan alussa, Sasha sanoo esitellessään vanhaa rynnäkkökivääriä torstain Silminnäkijä-dokumentissa Rikottu Ukraina.

Pakettiauton perässä suurikaliiberinen konekivääri

Läpi elämän aseet ja nopeat autot ovat olleet Sashan intohimoja. Aikaisemmin hän rakensi Drag racing-autoja, joilla hän osallistui kiihdytysajoihin. Alexander Popovin taiteilijanimi Sasha Dollar on peruja niiltä ajoilta.

Sasha Dollar istuu auton takaluukussa
"Öisin partioimme tällä autolla. Kun löydämme vihollisen, paiskaamme ovet auki ja aloitamme tulituksen", sanoo separatistitaistelija Sasha Dollar. Yle / Ivar Heinmaa

Nyt hän käyttää lahjojaan sotilasajoneuvojen kyhäämiseen. Pihalla hän esittelee pakettiautoa, johon hän on asentanut suurikaliiperisen konekiväärin.

Kaikilla aseilla on nimi. Tämä on Vanhus.

Sasha Dollar, separatistitaistelija

- Öisin partioimme tällä autolla. Kun löydämme vihollisen, paiskaamme ovet auki ja aloitamme tulituksen, Sasha kertoo.

Sasha on kotoisin Donetskista, ja kaikki perheessä ovat olleet hiilikaivoksessa töissä. Siksi hän valitsi hiilikaivosmiesten pataljoonan, yhden monista separatistiarmeijan yksiköistä. Itse hän ei ole ollut kaivosmies, vaan on keskittynyt moniin harrastuksiinsa.

"Uusi show - se on elämä ja kuolema"

Viime vuonna hän ylsi kahdenkymmenen parhaan joukkoon Ukrainan X Factor-ohjelmassa. Pyrkijöitä suosittuun ohjelmaan oli kymmeniätuhansia 47 miljoonan asukkaan Ukrainassa.

Sasha Dollar musiikkivideo ukraina
Entisen elämä show huipentui pääsyyn Ukrainan X Factorin finaaliin. Suuressa maassa se on iso saavutus. Sasha Dollarin musiikkivideo

- Se oli osa entistä, rauhallista elämää. Nyt on uusi show, se on elämä ja kuolema, hän sanoo.

Kun löydämme vihollisen, paiskaamme ovet auki ja aloitamme tulituksen

Sasha Dollar, separatistitaistelija

Sasha puhuu paljon uudesta elämästään, taistelusta hyvän ja pahan välillä. Hän kertoo, että on saanut uusia, luotettavia ystäviä, jotka ovat valmiit antamaan elämänsä hänen puolestaan.

Kaikki ovat joutuneet valitsemaan puolensa

- Kaverini, jonka kanssa osallistuin X Factoriin, on Kiovassa. Hän päätti olla valitsematta puolta ja vain lähti pois. Hän ei ole ottanut yhteyttä, enkä minäkään ole soittanut.

Donetskin ja Luhanskin alueilla kaikki ovat joutuneet vaikeiden valintoja eteen. Tarttuako aseisiin vai ei? Kenen joukkoihin liittyä, separatistien vai Ukrainan armeijan? Sashalle nämä valinnat olivat helppoja.

- Taistelen fasismia vastaan, joka alkoi Maidanilla. Voin antaa anteeksi nuorille jätkille, jotka on korvasta raahattu tänne taistelemaan meitä vastaan. Vapaaehtoisille en voi kuitenkaan antaa anteeksi. Jatkan heidän tuhoamistaan. En ota vankeja.

Novorossija hihamerkki
Novorossijan puolustajat eivät pysty näkemään itseään enää osana Ukrainaa. Yle / Ivar Heinmaa

"Autonomia tai Venäjä, ei ainakaan osaksi Ukrainaa"

Paluuta entiseen ei Sashan mukaan ole. Hän ei voi hyväksyä Donetskin aluetta osana Ukrainaa. Hänen toverinsa hiilikaivosmiesten pataljoonassa ovat samaa mieltä.

- Autonomia tai Venäjä, kolmatta vaihtoehtoa ei ole, ei ainakaan osana Ukrainaa, sanoo Dmitri, joka on tullut pataljoonaan koska työt kaivoksella seisoo sodan takia.

- Kiovassa tehtiin laiton vallankaappaus, jota emme ikinä tule hyväksymään. Emme myöskään hyväksy fasistihallitusta. Meille Ukrainan valtiota ei ole olemassa, Dmitri jatkaa.