1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolmen päivän jälkeen vieras alkaa haista - millainen on nykyajan kyläilyetiketti?

Hyvä vieras tuo kahvipaketin tai viinipullon tullessaan, eikä kyttää pölypalloja nurkista. Kohteliasta on myös sopia kyläilystä etukäteen, sillä nykyajan kiireiset kaupunkilaiset eivät yllätysvieraista ilahdu.

kaksi henkilöä kahvikuppien ääressä
Etnologi Maarit Knuuttila kertoo, että aiemmin kylästelyllä on ollut suuri merkitys yhteisön ylläpitäjänä ja tiedonvälittäjänä.

Vielä 1960- ja 70-luvuilla saatettiin piipahtaa kahvilla ilmoittamatta, mutta nykyisin se on monen mielestä epäkohteliasta. Naapurinkaan ovikelloa ei enää kehtaa pirauttaa sopimatta siitä etukäteen.

"Kun joudun elämään kaupungin hektisessä ilmapiirissä ja stressaavassa työssä, niin en todellakaan kaipaa yhtäkään yllätysvierasta. Fiksut kyläilijät sopivat tulonsa."

Kyläilykulttuuri on vuosikymmenten saatossa muuttunut, mutta niin on toki elämä muutenkin. Etnologi Maarit Knuuttila kertoo, että aiemmin kylästelyllä on ollut suuri merkitys kyläyhteisön ylläpitämisessä ja tiedonvälityksessä.

– Kiinteämpi kyläily on ollut a ja o ihmisten selviytymisessä, kun ei ole ollut nykyaikaisia tiedonvälitysmenetelmiä.

Nykyään asiat hoituvat kätevästi yhdellä puhelinsoitolla tai parilla nettiklikkauksella, joten samanlaista tarvetta vierailuille ei yksinkertaisesti ole.

Salkkareista mallia kyläilykulttuuriin

Moni syyttää kyläilykulttuurin hiipumisesta kiirettä. Kun elämä on aamusta iltaan aikataulutettua, ei yllätysvieras mahdu kuvioihin.

"Yllätysvierailut sekoittavat konseptit totaalisesti. Ajat olivat toiset vielä viisikymmentä vuotta sitten, kun aikaa oli muutenkin enemmän käytettävissä.

Kiire ei kuitenkaan ole vain nykyihmisen vitsaus. Knuuttila muistuttaa, että varsinkin maaseudulla puuhaa riitti ennenkin. Pientilallisen emännällä oli vapaa-aika kortilla ihan samaan tapaan kuin tämän päivän zumbaa ja joogaa harrastavalla toimistotyöläisellä.

– Ehkä se oli jopa luksusaikaa, kun tuli vieras ja sai hetken istahtaa. Että hei, keitetäänpä kahvit ja otetaan oikein sokeritkin, Knuuttila naurahtaa.

Enää pelkkä kahvi ja sokeri eivät riitä tarjoiluiksi. Knuuttilan mukaan vaikutteita nykyaikaiseen kyläilykulttuuriin on saatu muun muassa televisiosarjoista: Salkkareista ja Kaukkareista on opittu, kuinka vieraille kuuluu tarjota shampanjaa ja vähintään kolmen ruokalajin illallinen.

Kohonneet vaatimukset ja odotukset voivat olla yksi syy siihen, että oven taakse ilmestyvät yllätysvieraat eivät ilahduta.

"Minulla on paljon muutakin tekemistä kuin pitää kotini näyttelykunnossa vieraita varten. En pidä siivoilua ja pölyjen pyyhkimistä elämäntehtävänäni."

Kahvipaketilla mennään yksien kahvien yli

Sen olemme jo oppineet, että vierailusta on hyvä sopia etukäteen, mutta mitä muuta kuuluu nykyajan kyläilyetikettiin? Mitä kohtelias vieras tuo tullessaan ja kuinka pitkään kylässä voi viipyä?

Ei moitita ruokaa ja katsella nurkkia että huhhuh, siellä pölypallerot pyörii rouvalla.

Maarit Knuuttila

Knuuttilan mukaan kahvipaketti on edelleen toimiva tuliainen, mutta sillä mennään vain yksien kahvien yli. Illalliselle voi saapua viinipullon kanssa, kun taas mökkivierailu vaatii jo kunnon ruokaviemiset.

Kylässä tietenkin myös käyttäydytään hyvin.

– Kun ollaan vieraissa, niin talossa ollaan talon tavoilla. Ei moitita ruokaa ja katsella nurkkia että huhhuh, siellä pölypallerot pyörii rouvalla.

Poistuminenkin kannattaa tehdä tyylikkäästi. Kohtelias vieras ymmärtää lähteä ajoissa - tai ainakin siinä vaiheessa, kun isäntäväen silmät alkavat lurppasta ja päät nuokahdella.

Jos taas kyseessä on pidempi vierailu, on hyvä pitää mielessä kolmen päivän sääntö.

– Kolmen päivän jälkeen vieras alkaa haista samalla lailla kuin jauheliha ja kala. Sitten on hyvä lähteä.