Hyppää sisältöön

Erittäin haitallinen kasvitauti tulipolte levisi ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalle

Tulipolte on Eviran mukaan omenan ja päärynän haitallisimpia tauteja Euroopassa. Saastuneiden hedelmäpuiden kukat mustuvat, nuoret versot lakastuvat ja hedelmät muumioituvat.

Vaikeasti hävitettävä kasvitauti tulipolte on levinnyt ensimmäistä kertaa ahvenanmaalaiselle päärynäviljelmälle, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Tulipolte on Eviran mukaan omenan ja päärynän haitallisimpia tauteja Euroopassa. Muita sen isäntäkasveja ovat tuomipihlajat, pihlajat, orapihlajat ja tuhkapensaat. Taudista ei ole vaaraa ihmisille tai eläimille.

Tulipoltetta esiintyy nyt kaikissa EU-maissa. Sitä ei voi torjua kasvinsuojeluaineilla, vaan saastuneet hedelmäpuut joudutaan hävittämään.

Eviran mukaan tauti saa hedelmäpuiden kukat lakastumaan ja mustumaan, mutta ne eivät yleensä varise. Versot ja oksat lakastuvat ja tummuvat. Ne jäävät puuhun kiinni ja näyttävät palaneilta. Hedelmät tummuvat, jäävät kiinni kasviin ja muumioituvat.

Tulipolte on bakteerin aiheuttama. Se leviää saastuneissa taimissa maasta toiseen sekä alueellisesti lintujen, sateen ja pölyttäjähyönteisten välityksellä.

Eviran mukaan Ahvenanmaan maakuntahallitus selvittää nyt taudin levinneisyyttä ja tarvittavia toimenpiteitä. Ahvenanmaalla tuotetaan noin kaksi kolmasosaa Suomen hedelmäsadosta.