Vieläkö muistat paljon pauhatun Kiina-ilmiön? Suomalaisyritysten työllistämisessä alkoi uusi vaihe

Suomalaisten yritysten into työvoiman määrän kasvattamiseen Kiinassa on taittunut. Intoa jarruttaa palkkojen nousu Kiinassa ja monenlaiset käytännön ongelmat.

talous
Kuvituskuva: Työntekijöitä tehtaalla.
Grafiikka: Teollisuuden keskipalkka.
Kymmenisen vuotta sitten globalisaatio kävi kuumana. Kiina-ilmiötä toitotettiin joka paikassa - eikä ihme. Vuonna 2004 teollisuuden keskipalkka Suomessa oli yli kaksikymmentäkertainen Kiinaan verrattuna.
Grafiikka: Suomalaisyritysten työpaikat Kiinassa.
Huima palkkaero ja Kiinan markkinoiden rajaton kysyntä saivat suomalaiset yritykset perustamaan tytäryhtiöitä pitkin Kiinaa. Vuonna 2008 suomalaiset yritykset työllistivät jo 50 000 kiinalaista. Vauhti kiihtyi ja muutamassa vuodessa määrä oli noussut jo 70 000:een.
Grafiikka: Teollisuuden keskipalkan muutos 2004-2012.
Ulkomaisten yritysten kiinnostus ei jäänyt Kiinassa huomaamatta. Palkat lähtivät pirteään nousuun. Suomessa teollisuuden keskipalkka nousi vuosina 2004-2012 noin kolmanneksen. Kiinassa teollisuuden palkat nousivat yli nelinkertaisiksi.
Grafiikka: Suomalaisyritysten työpaikat Kiinassa.
Käänne on tapahtunut - suomalaisyritysten työntekijöiden määrä Kiinassa ei enää kasva ja jopa laskenut. Vuonna 2012 määrä kääntyi jopa pieneen laskuun. Syynä nousevat palkat, mutta myös käytännön ongelmat toimimisessa monella mantereella.
Grafiikka: Suomalaisyritysten työpaikat Kiinassa.
Viralliset tilastot laahaavat perässä ja päättyvät vuoteen 2012. Mitä sen jälkeen on tapahtunut työpaikoille? Melko varmasti laskeva suunta on vauhdittunut.
Grafiikka: Nokian työoaikat Kiinassa.
Työpaikkojen vähentymisestä pitää huolen jo se, että Nokian matkapuhelimilla on nyt yhdysvaltalainen isäntä. Vielä viime vuoden alussa suomalaisella Nokialla oli Kiinassa noin 19 000 työntekijää. Nyt kännyköistään luopuneella Nokialla on Kiinassa enää 8 000 työntekijää.

Kuvat: Yle Uutisgrafiikka, lähteet: Tilastokeskus, EK, Nokia