Pohjoisessa palasi usko lähienergiaan

Hallituksen ilmoitus turpeen verotuksen epäkohtien korjaamisesta ilahduttaa Pohjois-Suomessa. Oulun Energia-konserniin kuuluvassa Turveruukissa katsotaan, että linjaus tuo energiapolitiikkaan kaivattua pitkäjänteisyyttä ja palauttaa uskon turveyrittämiseen.

Kotimaa
Turveruukin toimitusjohtaja Heikki Karppimaan mukaan Oulun Toppilan voimalaitoksilla ei toistaiseksi ole haluttu polttaa halvempaa kivihiiltä.

Pääministerin eduskunnalle antama tiedonanto energiapolitiikasta lupailee turve- ja hakealan yrittäjien kaipaamaa käännettä lähienergian verokohteluun.

– Kyllä tämä on helpotus. Olemme löysässä hirressä roikkuneet jonkun verran, ja varsinkin yrittäjät ovat olleet hyvin epätietoisia, huokaisee Turveruukki Oy:n toimitusjohtaja Heikki Karppimaa.

Kyllä tämä on helpotus. Olemme löysässä hirressä roikkuneet jonkun verran.

Heikki Karppimaa

Turpeen verotus on kiristynyt kahden edellisen hallituksen toimesta. Jyrki Kataisen hallituksessa Vihreät visioivat jopa turpeen käytön lopettamista.

Alexander Stubbin hallitus sen sijaan on kesällä ilmoittanut luopuvansa turpeen verotuksen aiotusta kiristyksestä, ja nyt pääministeri lupailee jo verotuksen alentamista.

– Viesti siitä, että valtiovalta lähtee siitä, että omia raaka-aineita käytetään, on erittäin tärkeä. Usko tekemisen oikeutukseen on palannut.

Työpaikat voivat jopa kaksinkertaistua

Pariasataa yrittäjää Pohjois-Suomessa työllistävä Turveruukki arvioi, että sen hankintaverkoston piirissä lähienergia voi jatkossa työllistää jopa yli kaksi kertaa nykyistä enemmän ihmisiä. Pääministeri on puhunut tuhannesta uudesta työpaikasta Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle.

– Tulkitsen, että linjaus koskee koko lähienergiaketjua, ei pelkästään turvetta vaan myös puuta. Tällä varmistetaan, että molemmissa ketjuissa tarvitaan työvoimaa.

Turveruukki toimii Pohjois-Suomessa. Sillä on parikymmentä asiakasta Ylivieskasta Sodankylään ulottuvalla alueella. Tärkein asiakas on oman konsernin polttolaitos Oulun Toppilassa. Toistaiseksi Toppilassa ei ole turvauduttu kivihiileen, jota on varastoituna Vihreäsaareen.

– Osassa Suomea on jo siirrytty kivihiileen. Suomessa on vireillä paljon laitoshankkeita, jotka ovat odottaneet polttoainelinjausta, Heikki Karppimaa muistuttaa.

– Me olemme sinnitelleet ja uskoneet pohjoisen omien raaka-aineiden käyttöön. Nyt tiedämme, että olemme tehneet oikeita asioita.