Turveveron alennuksella ei välittömiä vaikutuksia

Pääministerin ilmoitus aikeista alentaa turveveroa on otettu ilolla vastaan. Alhaisemmalla verotasolla ei ole välittömiä vaikutuksia turpeen- tai lämmöntuotantoon.

talous
Kemin Energia lämpövoimala
Jarno Tiihonen / Yle

Viime vuosina turvetuotanto on ollut verottajan suosiossa. Vielä muutama vuosi sitten turpeella tuotetusta energiasta piti maksaa veroa 1,9 euroa megawattitunnilta, kun viimeiset kolme vuotta vero on ollut 4,9 euroa.

Vaikutus tuntuu maakunnissa

Pääministeri Alexander Stubb kertoi tiistaina, että tarkoitus on sekä alentaa turveveroa että lisätä tukea hakkeelle.

Turvetta lämpölaitoksessa käyttävän Kemin Energian toimitusjohtaja Anne Salo-oja sanoo, että toteutuessaan veron alennus tuo lisäpotkua aluetalouteen.

– Kotimainen polttoaine nousee tärkeämpään asemaan ja sillä on vaikutusta maakuntiin, muistuttaa Salo-oja.

Esimerkiksi Kemin Energian lämpölaitoksessaan käyttämä turve ja puu tulee noin sadan kilometrin säteeltä. Vapon toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny pitää veronalennussuunnitelmia tärkeinä energiaomavaraisuuden kannalta.

– Näin ostoihin käytettu raha kiertää lähialueella. Jos käytettäisimme kivihiiltä, menisi raha ulkomaille, toteaa Salo-oja.

Turvesoita ei lähiaikoina lisää

Turpeen korkea verotus on pudottanut Suomen koko Euroopan energiataseeltaan heikoimmaksi. Pohjoisen kannalta veron alentaminen pitää huolen, että pohjoisessa kotimaisen energian osuus pysyy korkealla.

– Huoltovarmuduen osalta Pohjois-Suomen tilanne on hyvä. Meillä ja Turveruukilla on pohjoisessa paljon tuotantoalueita sekä hyvät varastot, sanoo Yli-Kyyny.

– Pohjois-Suomessa kotimaisen energian osuus tulee jatkossakin olemaan korkea, arvioi Yli-Kyyny.

Yli-Kyyny ei usko, että Pohjois-Suomessa olisi akuuttia tarvetta lisätä tuotantosoita.

Alennusta ei vielä luvassa

Alhaisempi turpeen verotus sekä puuhakkeen tuen lisääminen vaikuttavat muun muassa kaukolämmön tuotantoon. Aivan heti ei esimerkiksi Kemissä ole kuitenkaan luvassa alennusta hintoihin.

– Joudumme katsomaan mitkä ovat muutosten vaikutukset energian hintaan ennen kuin voimme tehdä päätöksiä, sanoo Kemin Energian toimitusjohtaja Anne Salo-oja.