1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorisojengien väkivalta ei yllätä nuorisotyöntekijää – "Kaduilla hirveä määrä aikuisennälkäisiä nuoria"

Helsingin kaduilla ja ostoskeskuksissa nuorison kanssa työskentelevä Heikki Turkka uskoo, että jotkut nuoret hakevat hyväksyntää väkivallan kautta. Nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio korostaa, että asiasta ei pitäisi tehdä maahanmuuttajakysymystä.

Helsingin Alppipuisto. Kuva: Yle

Helsingin nuorison kanssa työskentelevä Aseman lasten hankepäällikkö Heikki Turkka ei yllättynyt eilen tiistaina kohauttanneesta uutisesta, jonka mukaan Helsingissä toimii muita nuoria pahoinpitelevä nuorisojengi. Turkan mukaan hänet yllätti vain se, kuinka suureksi väkivaltaa käyttävä porukka on kasvanut.

– Tämän porukan kokoontuminen ja kasvaminen näin isoksi on vähän päässyt yllättämään, mutta se, miten tämän porukan kanssa on jo tehty töitä, on jo hyvinkin selvillä, Löytävä nuorisotyö -hankkeen päällikkönä työskentelevä Turkka selittää.

Poliisi kertoi eilen, että pääkaupunkiseudulla on tehty jo 70 väkivallantekoa ja ryöstöä, jossa uhreina ovat olleet toiset nuoret. Tekijöinä on yli 50 nuoren joukkio, joka on organisoinut toimintaansa muun muassa Whatsapp-pikaviestifoorumin kautta.

"Nuoret hakevat hyväksyntää väkivallan kautta"

Turkan mukaan yhteinen piirre väkivaltaisille nuorille on se, että jokainen heistä haluaa tulla hyväksytyksi.

On ikävää, jos yhteiskunta on ajanut tilanteen sellaiseksi, että nuorten pitää hakea hyväksyntä väkivallan kautta.

Heikki Turkka

– Jos sinua kiusataan ja muuten jätetään yhteisöjen ulkopuolelle, keksit kyllä keinon, millä tulet hyväksytyksi. On ikävää, jos yhteiskunta on ajanut tilanteen sellaiseksi, että nuorten pitää hakea hyväksyntä väkivallan kautta, Turkka pohtii.

Hän huomauttaa, että väkivaltaisilla nuorilla on taustallaan paljon pahoinvointia.

– Aikuisten vika on aina, kun lapset oirehtivat...Tuolla kaduilla on hirveä määrä nuoria, jotka ovat aikuisennälkäisiä.

Etninen tausta ei selitä väkivaltaa

Poliisin mukaan suuri osa väkivaltaa käyttävistä jengiläisistä on maahanmuuttajataustaisia mutta mukana on myös kantasuomalaisia. Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio korostaa, että asiasta ei pitäisi tehdä maahanmuuttajakysymystä. Hänen mukaansa nuorten etninen tausta ei ole selittävä tekijä.

– Kysymys on siitä, että Helsingissä on valitettavasti kasvava määrä nuoria, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella, Laitio sanoo.

Kysymys on siitä, että Helsingissä on valitettavasti kasvava määrä nuoria, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella.

Tommi Laitio

Laition mukaan ilman koulutusta ja työpaikkaa olevia vieraskielisiä nuoria on kolminkertainen määrä kantaväestöön verrattuna.

– Jos ei ole järkevää tekemistä, niin keksitään ei-järkevää tekemistä. Eli jos ei ole opiskelupaikkaa eikä työpaikkaa ja puuttuu päivärutiini, niin silloin helposti elämä lähtee vähän kummalliseen suuntaan ja löytyy väärä porukka, Laitio sanoo.

Laitio huomauttaa, että suurin osa maahanmuuttajanuorista ei ole syyllistynyt mihinkään rikoksiin. Kaikkien maahanmuuttajien leimaamisella on hyvin kielteisiä vaikutuksia heihin.

"Syy ja seuraus erotettava toisistaan"

Laitio korostaa, että tapauksessa pitäisi erottaa toisistaan syy ja seuraus. Hän huomauttaa, että jo tapahtuneet väkivaltaisuudet ovat selkeästi poliisiasia, joka on hoidettava yhteistyössä poliisin, lastensuojelun ja nuorisopsykiatrien kanssa.

– Se miten, me estämme tämän tapahtumisen jatkossa on se, että nuorilla on järkevää tekemistä. Että varmistamme, että vieraskielisillä nuorilla on samanlaiset mahdollisuudet päästä koulutukseen ja joka puolella Helsinkiä on mahdollisuudet harrastuksiin riippumatta tulotasosta, Laitio sanoo.